Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Alami Gangguan Bekalan Air, Pengilang Pulau Pinang Beli Air Dari Perak

Pengilang Pulau Pinang dilaporkan membeli air dari loji rawatan air Lembaga Air Perak (LAP) ekoran negeri berkenaan mengalami gangguan bekalan air ketika ini.

Memetik laporan Utusan Online, tanda tanya mengenai berpuluh-puluh lori tangki di tepi Jalan Persekutuan Ipoh-Butterworth menunggu giliran mengisi air dari loji rawatan air LAP Sungai Rawa terjawab.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Tenaga, Air dan Pengangkutan Awam negeri Perak,  Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, pihak LAP memaklumkan air tersebut dibeli oleh pihak pengilang di Pulau Pinang.

“Info (maklumat) dari LAP. Loji air di Pulau Pinang ditutup. Pengilang-pengilang di Pulau Pinang beli air dari LAP,” katanya ketika dihubungi Utusan Online semalam.

Pengilang Pulau Pinang air Perak

Artikel lain: “Air Bukan Isu Besar, Orang Kelantan Boleh Gali Telaga” – Naib Presiden PAS

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum ini kemunculan berpuluh buah lori tangki menimbulkan pertanyaan ramai.

Menurut sumber lapangan, ketika disoal, pemandu lori yang ditemui menyatakan mereka menerima arahan untuk mengisi air ke dalam tangki treler untuk dibawa ke Pulau Pinang.

“Saya hanya menerima arahan daripada majikan, begitu juga dengan kawan-kawan yang lain.
“Air ini akan dibawa ke Pulau Pinang hari ini,”kata pemandu lori yang enggan dikenali.

Pengilang Pulau Pinang air Perak

Menurut sumber lagi, dianggarkan 60 lori tangki sudah selesai mengisi air terawat di loji rawatan di LAP pada sebelah pagi.

Terdahulu, pihak Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) memaklumkan lebih 500,000 penduduk Pulau Pinang akan berdepan dengan gangguan bekalan air berjadual selama empat hari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ia bagi memberi laluan kepada kerja-kerja pembaikan di Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Dua.

Sekurang-kurangnya 101 kawasan di daerah Seberang Perai Utara (SPU) dan Seberang Perai Tengah (SPT) dijangka menerima bekalan air selepas 48 jam.

Manakala 157 kawasan membabitkan daerah SPT, Seberang Perai Selatan (SPS) dan Timur Laut serta Barat Daya di kawasan pulau akan mula menerima bekalan air selepas 72 jam.

Sumber: Utusan Online (Wat Kamal Abas)

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd