Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Akhirnya! Nenek Berjaya Miliki Lesen Memandu Selepas 960 Kali Gagal

Siapa sangka, berkat kesabaran dan kesungguhan seorang wanita berstatus nenek yang telah menghabiskan £11,000 (hampir RM60,000) bagi mendapatkan lesen memandu akhirnya membuahkan hasil selepas gagal sebanyak 960 kali.

Cha Sa-Soon,69, mula menjalani ujian bertulis pada April 2005, malangnya tidak berjaya. Namun, dia tidak berputus asa dan mengambil ujian semula pada setiap hari dalam lima hari seminggu sepanjang tempoh tiga tahun dengan jumlah keseluruhan 780 kali.

Selepas itu,  Sa-Soon mengambil ujian sebanyak dua kali seminggu sebelum lulus dalam ujian bertulis buat kali ke-860 untuk mara ke peringkat ujian praktikal memandu.

Dia yang memiliki perniagaan sayur-sayuran turut berdepan dengan cabaran bagi lulus peringkat berkenaan bagi mendapatkan lesen memandu. Bagaimanapun, Sa-Soon lulus ujian memandu buat kali ke-10.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Berita mengenai kejayaan Sa-Soon memiliki lesen telah membuatkan tenaga pengajar di sekolah memandu berkenaan bersorak gembira.

“Sebaik sahaja dia berjaya memiliki lesen, kami semua bersorak gembira, memeluknya lalu memberikan hadiah bunga.
“Ia seolah-olah hilang rasa beban kerana kami tidak sanggup memberitahunya untuk berhenti berusaha setelah beratus-ratus kali mencuba,”ujar tenaga pengajar.

Kejayaan Sa-Soon memiliki lesen memandu turut mendapat perhatian media tempatan, Korea Selatan selain turut dihadiahkan sebuah kereta oleh sebuah syarikat jenama Hyundai.

Sumber: Reddit, Dailymail.co.uk

Advertisement. Scroll to continue reading.

Farah Nadia
Ditulis oleh

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Polis masih menjalankan siasatan untuk mencari seorang guru wanita dari Sekolah Kebangsaan Kota Masai 3, Pasir Gudang, Johor yang dilaporkan hilang sejak 26 Disember...

Lokal

Kedua-dua peguam yang mewakili ibu Zayn Rayyan bantah permohonan polis untuk rekod pengakuan anak guam mereka di Mahkamah Majistret 2 di Petaling Jaya pada...

Lokal

Persatuan Hindu Agamam Ani Malaysia meminta kerajaan tidak terus menutup mulut dalam isu melibatkan penceramah bebas, Firdaus Wong yang didakwa menyarankan cara mengislamkan remaja...

Sosial

Majlis Ulama Indonesia (MUI) tampil memberi penjelasan dengan menyiasat dakwaan video yang tular berhubung penduduk mendaki Gunung Bawakaraeng di wilayah Sulawesi untuk melakukan ibadat...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd