Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

99% Pengguna Di Sabah Dan WP Labuan Tidak Terjejas Dengan Pelarasan Tarif Elektrik

99% pengguna di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan (WP Labuan) tidak terjejas dengan pelarasan tarif elektrik bagi tempoh 1 Januari hingga 30 Jun 2024.

Pada 13 Disember lalu, kerajaan telah bersetuju supaya pelarasan tarif elektrik di bawah pelaksanaan mekanisma Pelepasan Kos Tidak Berimbang (Imbalance Cost Pass-Through – ICPT) dijalankan.

Foto: Free Malaysia Today

Menerusi satu kenyataan Suruhanjaya Tenaga, pelarasan ini dilaksanakan secara penyasaran semula subsidi bagi pengguna Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan (WP Labuan) untuk tempoh yang telah disebutkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ia termasuk pengecualian surcaj ICPT akan dikekalkan kepada pengguna domestik dengan penggunaan elektrik sebanyak 1,500 kWj dan ke bawah.

Sementara itu, pengguna domestik dengan penggunaan elektrik melebihi 1,500 kWj akan dikenakan surcaj pada kadar 7.21 sen/kWj.

Artikel lain: Pelarasan Takrif Elektrik Tak Jejaskan Pengguna Domestik Di Kulim Hi-Tech Park

Selain itu, pengecualian surcaj ICPT dikekalkan kepada pengguna bukan domestik kategori tarif voltan rendah yang terdiri daripada Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Manakala, pengecualian surcaj ICPT juga diberikan kepada pengguna bukan domestik yang terdiri daripada operator air dan pembentungan dalam kategori tarif voltan rendah.

Pengguna di Sabah dan WP Labuan tidak terjejas dengan pelarasan tarif elektrik

Foto: Buletin TV3

Dalam pada itu, pengguna bukan domestik selain PMKS dan operator air dan pembentungan akan dikenakan surcaj pada kadar 7.21 sen/kWj.

Berdasarkan daripada keputusan ini, sejumlah 99 peratus atau 561 ribu pengguna domestik di Sabah dan WP Labuan tidak terjejas dengan pelarasan tarif elektrik bagi tempoh 1 Januari hingga 30 Jun 2024.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kerajaan juga telah memperuntukkan sejumlah RM161.70 juta subsidi kepada pengguna domestik dengan kadar di bawah 1,500 kWj, pengguna bukan domestik PMKS dan operator air dan pembentungan.

Tindakan ini juga akan meminimumkan impak surcaj ICPT sepanjang tempoh pelarasan tarif elektrik ini dilaksanakan.

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd