Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

94 Anak Warga ATM Disalur Bantuan Pendidikan – MINDEF

Kementerian Pertahanan Malaysia (MINDEF) menyalurkan bantuan pendidikan kepada 94 anak-anak warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang melanjutkan pelajaran di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Universiti Luar Negara (ULN).

Menerusi satu laporan Buletin TV3, menterinya Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, inisiatif tersebut merupakan salah satu bentuk penghargaan terhadap jasa dan pengorbanan anggota ATM yang telah berkhidmat untuk keselamatan negara.

Foto: media-perpaduan.com

“Insentif dan bantuan seperti ini sebenarnya adalah satu bentuk penghargaan dan penzahiran ucapan terima kasih secara tidak langsung oleh Kerajaan khususnya Kementerian Pertahanan atas pengorbanan dan jasa anggota ATM.
“Selain memastikan latihan yang mencukupi, aset yang moden dan terkini, serta aspek-aspek kebajikan atau kesejahteraan hidup para anggota ATM yang bersifat secara langsung, kita mesti turut menumpukan kepada aspek kesejahteraan yang bersifat tidak langsung seperti ini,” katanya.

Foto: FB MINDEF

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata demikian semasa menyempurnakan Majlis Penyampaian Bantuan Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Bantuan Universiti Luar Negara (ULN) 2024 di Auditorium Wisma Pertahanan, Kuala Lumpur hari ini.

Mohamed Khaled berkata, pemberian insentif tersebut melibatkan 84 pelajar menerima insentif berjumlah RM1,000 bagi kategori IPTA, manakala bagi kategori ULN pula, seramai 10 pelajar telah menerima insentif berjumlah RM2,000 setiap seorang.

Foto: FB MINDEF

“Kita lakukan pemberian insentif ini kerana kita percaya, kejayaan pendidikan anak-anak anggota ATM adalah salah satu bentuk pelaburan ke atas benteng pertahanan jangka panjang,” ujar beliau.

Turut hadir Timbalan Menteri Pertahanan Adly Zahari dan Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Mohammad Ab Rahman dan seramai 94 pelajar yang merupakan anak-anak warga ATM layak menerima bantuan berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Buletin TV3 (Fahmi Tajuddin)

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Lokal

Polis berjaya mengesan pelaku dalam video tular di media sosial sejak semalam yang memaparkan seorang lelaki memukul seorang wanita, dipercayai isterinya di sebuah hotel...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd