Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

9,000 Kampit Beras 10kg Akan Dijual Dengan Harga RM26 Sahaja Di Melaka Esok

Sebanyak 9,000 kampit beras putih pek 10 kilogram (kg) akan dijual pada harga RM26 esok menerusi program khas  jualan terbuka di semua Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri Melaka.

Beras 10kg akan dijual harga RM26 untuk rakyat tempatan

Memetik laporan dari Kosmo! Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Desa, Pertanian dan Keterjaminan Makanan negeri, Dr. Muhamad Akmal Saleh memaklumkan yang  bekalan itu hanya boleh dimanfaati oleh rakyat tempatan sahaja dengan pembelian sekampit beras untuk setiap keluarga.

“Kerajaan negeri bersama Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) negeri ada menyediakan 9,000 peket beras putih 10kg tempatan untuk dijual kepada rakyat negeri ini esok.
“Kita juga menetapkan setiap keluarga hanya boleh membeli sekampit beras dan bekalan ini tidak boleh dibeli oleh warga asing,” katanya.

Dalam pada itu, penjualan beras berkenaan akan dipantau rapat oleh Jawatankuasa Penyelaras dan Pembangunan (Japerun) bagi memastikan tidak berlaku sebarang penipuan untuk mendapatkan faedah.

Kredit foto: Kosmo!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beras 10kg akan dijual, dijangka program dianjurkan saban minggu

Difahamkan, beliau menjangkakan yang program seperti itu akan dianjurkan pada setiap minggu bergantung kepada jumlah bekalan yang diperoleh daripada Kawalselia Padi dan Beras.

Program ini mungkin diteruskan pada setiap minggu sehingga bekalan dan harga pasaran beras kembali pulih.

Penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) bersama pihak berkuasa tempatan (PBT) akan bekerjasama memantau aktiviti penjualan beras tempatan di semua pasar raya dan kedai runcit untuk memastikan bekalan sampai kepada rakyat,” ujarnya.

Terjah kilang beras

Terdahulu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Merlimau berkenaan telah menerjah operasi kilang beras dan memberi amaran kepada pihak penghilang untuk menarik semula lesen pengilang sekiranya gagal mematuhi arahan yang telah dikeluarkan bagi mengeluarkan beras tempatan dengan paket dan harga yang telah ditetapkan kerajaan.

Artikel lain: Akmal Salleh Terjah Kilang Beras, Tarik Balik Lesen Jika Enggan Patuh Arahan

Advertisement. Scroll to continue reading.

https://www.facebook.com/watch/?v=1774549372981812

Ujarnya, beliau tidak peduli sekiranya pihak pengilang mengatakan mereka akan mengalami kerugian kerana beras harus berada di pasaran. Jelas Akmal tindakan tersebut bukanlah soal diskriminasi, sebaliknya mengutamakan keperluan rakyat tempatan.

Sumber: Kosmo! ( Diyanatul Atiqah Zakarya), Facebook Akmal Saleh

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Hajar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Politik

Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal menganggap pengumuman penurunan harga telur ayam sebanyak tiga sen yang dilaksanakan oleh pihak kerajaan sebagai...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd