Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

4 Mangsa Termasuk Bayi 11 Bulan Masih Hidup Selepas Pesawat Terhempas Di Amazon

Dunia pernah digemparkan dengan kehilangan empat orang kanak-kanak termasuk seorang bayi yang berusia 11 bulan selepas pesawat mereka terhempas di Amazon ditemui masih hidup oleh pasukan penyelamat.

Menurut laporan The Mirror, empat orang kanak-kanak itu yang berusia 13, 9, 4 tahun dan bayi 11 bulan telah hilang selama 40 hari diselamatkan oleh tentera dekat sempadan antara wilayah Caqueta dan Guaviare di Colombia, berhampiran lokasi kejadian.

Menceritakan kembali kejadian yang sudah berlaku kira-kira lima minggu lalu,  pesawat Cessna 206 membawa tujuh tujuh orang dalam laluan antara Araracuara, di wilayah Amazonas, dan San Jose del Guaviare, sebuah bandar di wilayah Guaviare.

Bagaimanapun, pesawat terbabit telah mengeluarkan amaran kecemasan selepas mengalami kegagalan enjin di udara yang menyebabkan ia terhempas dalam hutan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Insiden tersebut telah menyebabkan tiga orang dewasa termasuk juruterbang dan ibu kanak-kanak berkenaan, Magdalena Mucutuy maut dan mayat mereka ditemui di dalam pesawat. Difahamkan, mangsa yang terselamat telah melarikan diri dari kawasan kejadian untuk mencari bantuan.

Susulan berita kehilangan tersebut, pasukan penyelamat dengan bantuan anjing pengesan sebelum ini menemui buah terbuang yang dipercayai dimakan kanak-kanak menjadi bukti kuat bahawa mangsa masih hidup di tempat perlindungan yang dibuat oleh mereka.

Ketua kumpulan Guanano di Vaupes di bahagian tenggara Colombia, John Moreno memaklumkan kanak-kanak itu dibesarkan oleh nenek mereka dan menggunakan “ilmu nenek moyang” untuk bertahan bersendirian di dalam hutan.

Sumber: Mirror (Chiara Fiorillo)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Majlis persandingan seharusnya menjadi yang ekslusif buat pasangan pengantin bagi meraikan hari bahagia dan tumpuan sepatutnya hanya diberikan kepada mereka. Namun begitu, lain pula...

Spotlight

Baru-baru ini, selebriti Indonesia, Lucinta Luna mendakwa dia kini sudah hamil anak kepada tunangnya, Arten Boltian atau Alan telah berjaya menarik perhatian ramai. Bagaimanapun,...

Sukan

Baru-baru ini, tular di media sosial memaparkan seorang pelajar Orang Asli berusia 12 tahun, Sa’ap Baharom telah ditawarkan untuk menyertai pusat latihan elit bola...

Filem

Umum sedia maklum, filem Jawan yang dibintangi oleh aktor terkenal, Shah Rukh Khan sudah mula ditayangkan di seluruh pawagam pada 7 September lalu. Malah,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.