Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

339 Pegawai Polis Ditukar Tempat Kerja, Hubungan Intim & Khalwat Antara Kesalahan Dilakukan

Sejak 2018 hingga Januari lepas, seramai 339 pegawai polis yang terbabit dengan masalah disiplin menjalani proses pertukaran di seluruh negara.

Menurut laporan BERNAMA, Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam satu kenyataan memaklumkan, 294 pegawai atau 86.7 peratus ditukarkan ke Semenanjung, 25 pegawai (7.4 peratus) ditukarkan ke Sabah dan 20 pegawai (5.9 peratus) ditukarkan ke Sarawak.

“Pertukaran tersebut dilakukan, kerana didapati pegawai polis yang terlibat mempunyai masalah disiplin dan integriti serta melakukan kesalahan jenayah,” menurut jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen semalam.

Perkara tersebut untuk menjawab soalan Ahmad Johnie Zawawi (GPS-Igan) berhubung jumlah pegawai polis dari Semenanjung Malaysia yang dipindahkan ke Sarawak disebabkan masalah disiplin.

Difahamkan, antara masalah dilakukan pegawai yang ditukarkan adalah mempunyai hubungan intim dengan pegawai polis yang telah berkahwin sehingga menganggu keharmonian rumah tangga.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, terdapat juga isu ditangkap atas kesalahan berkhalwat dengan pegawai polis yang telah berkahwin selain terlibat dalam kegiatan dan aktiviti tidak bermoral.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pendedahan itu turut mendapat perhatian warganet di laman Twitter sehingga memberikan pelbagai reaksi yang rata-rata berpendapat bahawa pegawai terbabit sepatutnya menerima hukuman lebih berat berbanding hanya ditukarkan tempat kerja.

Sumber: BERNAMA, Twitter @redzuanNewsMPB

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pemergian sepasang suami isteri yang maut dalam kemalangan membabitkan lima buah kenderaan di Kampung Selamat, Sungai Tong, Setiu semalam mengundang rasa sayu dalam kalangan...

Dunia

Seorang wanita menangis sewaktu menjalani hukuman sebat sebanyak 100 kali di hadapan umum selepas didapati bersalah berzina dengan iparnya. Tak kuat tahan sakit Video...

Lokal

Malang tidak berbau, seorang lelaki dilaporkan maut selepas motosikal ditungganinya dipercayai gagal memotong sebuah kereta sebelum bertembung dengan treler. Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam...

Lokal

Rezeki tak disangka, seorang pelajar perempuan Tingkatan 2 menjadi individu paling muda membayar zakat perniagaan sebanyak RM10,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat...

Advertisement