Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

339 Pegawai Polis Ditukar Tempat Kerja, Hubungan Intim & Khalwat Antara Kesalahan Dilakukan

Sejak 2018 hingga Januari lepas, seramai 339 pegawai polis yang terbabit dengan masalah disiplin menjalani proses pertukaran di seluruh negara.

Menurut laporan BERNAMA, Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam satu kenyataan memaklumkan, 294 pegawai atau 86.7 peratus ditukarkan ke Semenanjung, 25 pegawai (7.4 peratus) ditukarkan ke Sabah dan 20 pegawai (5.9 peratus) ditukarkan ke Sarawak.

“Pertukaran tersebut dilakukan, kerana didapati pegawai polis yang terlibat mempunyai masalah disiplin dan integriti serta melakukan kesalahan jenayah,” menurut jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen semalam.

Perkara tersebut untuk menjawab soalan Ahmad Johnie Zawawi (GPS-Igan) berhubung jumlah pegawai polis dari Semenanjung Malaysia yang dipindahkan ke Sarawak disebabkan masalah disiplin.

Difahamkan, antara masalah dilakukan pegawai yang ditukarkan adalah mempunyai hubungan intim dengan pegawai polis yang telah berkahwin sehingga menganggu keharmonian rumah tangga.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, terdapat juga isu ditangkap atas kesalahan berkhalwat dengan pegawai polis yang telah berkahwin selain terlibat dalam kegiatan dan aktiviti tidak bermoral.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pendedahan itu turut mendapat perhatian warganet di laman Twitter sehingga memberikan pelbagai reaksi yang rata-rata berpendapat bahawa pegawai terbabit sepatutnya menerima hukuman lebih berat berbanding hanya ditukarkan tempat kerja.

Sumber: BERNAMA, Twitter @redzuanNewsMPB

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Sosial

Seorang wanita dari Indonesia mohon maaf selepas video TikToknya yang memaparkan dakwaan dia tidak pernah mendengar suara azan di Malaysia menjadi tular. Menerusi satu...

Sosial

Tular di media sosial memaparkan gambar dan video sekumpulan sami Buddha sedang berehat di sebuah masjid di Temanggung di Jawa Tengah, Indonesia. Menerusi saluran...

Lokal

Penglibatan pengasas kedai serbaneka KK Mart, Datuk Seri Dr Chai Kee Kan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Uzbekistan bagi lawatan rasmi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd