Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

339 Pegawai Polis Ditukar Tempat Kerja, Hubungan Intim & Khalwat Antara Kesalahan Dilakukan

Sejak 2018 hingga Januari lepas, seramai 339 pegawai polis yang terbabit dengan masalah disiplin menjalani proses pertukaran di seluruh negara.

Menurut laporan BERNAMA, Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam satu kenyataan memaklumkan, 294 pegawai atau 86.7 peratus ditukarkan ke Semenanjung, 25 pegawai (7.4 peratus) ditukarkan ke Sabah dan 20 pegawai (5.9 peratus) ditukarkan ke Sarawak.

“Pertukaran tersebut dilakukan, kerana didapati pegawai polis yang terlibat mempunyai masalah disiplin dan integriti serta melakukan kesalahan jenayah,” menurut jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen semalam.

Perkara tersebut untuk menjawab soalan Ahmad Johnie Zawawi (GPS-Igan) berhubung jumlah pegawai polis dari Semenanjung Malaysia yang dipindahkan ke Sarawak disebabkan masalah disiplin.

Difahamkan, antara masalah dilakukan pegawai yang ditukarkan adalah mempunyai hubungan intim dengan pegawai polis yang telah berkahwin sehingga menganggu keharmonian rumah tangga.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, terdapat juga isu ditangkap atas kesalahan berkhalwat dengan pegawai polis yang telah berkahwin selain terlibat dalam kegiatan dan aktiviti tidak bermoral.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pendedahan itu turut mendapat perhatian warganet di laman Twitter sehingga memberikan pelbagai reaksi yang rata-rata berpendapat bahawa pegawai terbabit sepatutnya menerima hukuman lebih berat berbanding hanya ditukarkan tempat kerja.

Sumber: BERNAMA, Twitter @redzuanNewsMPB

+ posts

Avatar
Written By Nor Hidayah

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.