Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Kekurangan Oksigen Punca 39 Bayi Berdepan Risiko Temui Ajal Di Gaza

Kementerian Kesihatan Palestin dalam satu kenyataan pada Sabtu mendedahkan 39 bayi berdepan risiko menemui ajal di unit rawatan rapi Hospital Al-Shifa Gaza akibat kekurangan oksigen.

Lapor Agensi Anadolu, kesemua bayi yang mendapatkan rawatan di hospital berkenaan boleh meninggal dunia pada bila-bila masa sahaja.

Hospital itu yang terletak di Semenanjung Gaza terjejas teruk akibat serangan rejim zionis baru-baru ini.

Serangan darat dan udara oleh rejim zionis di Hospital Al-Shifa dan kawasan berhampiran berlanjutan selama enam jam, menurut saluran televisyen Palestin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Bayi 7 Hari Jadi Korban Syahid Termuda Di Gaza

Pada Jumaat, pesawat zionis memperhebat serangan ke atas hospital di Semenanjung Gaza, termasuk sekitar Hospital Al-Shifa, Hospital Indonesia, Hospital Al-Awda, Hospital Al-Quds dan Hospital Kanak-Kanak Al-Rantisi.

Sekurang-kurangnya 11,078 rakyat Palestin terbunuh, termasuk 4,506 kanak-kanak dan 3,027 wanita setakat ini.

Bayi Gaza

Kementerian Kesihatan mengeluarkan kenyataan bagi membetulkan semula kenyataan Menterinya Mai Al-Kaila, di mana beliau berkata 39 bayi di unit rawatan rapi Hospital Al-Shifa meninggal dunia akibat kekurangan oksigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum ini, Mohammad Alawawda, pengurus media di Kementerian Kesihatan memberitahu Anadolu bahawa 39 kanak-kanak di wad jagaan Hospital Al-Shifa berisiko mati, dan seorang bayi telah meninggal dunia akibat kekurangan oksigen.

Kaila berkata pada sidang akhbar bahawa “Israel melakukan jenayah perang dan pembunuhan beramai-ramai di Semenanjung Gaza,” sambil menambah bahawa “ia telah mengepung dan mengebom hospital.”

“Jahanam masyarakat antarabangsa yang tidak dapat menghentikan mesin pemusnah dan membunuh orang sakit dan cedera di hospital dalam siaran langsung di hadapan dunia,” tambah menteri itu.

Menteri itu berkata, “Israel mengelilingi hospital dengan kereta kebal dan bukannya membekalkan mereka dengan bahan api, ubat-ubatan, dan bekalan, dan hasilnya adalah kematian yang pasti untuk beribu-ribu pesakit dan cedera.”

Dia menegaskan bahawa 20 daripada 35 hospital tidak beroperasi kerana pengeboman Israel dan kekurangan bahan api.

Beliau berkata Hospital Al-Nasr telah dibom secara langsung. Ia sekaligus mengakibatkan kemusnahan jabatan taska dan menyasarkan panel tenaga solar, yang membawa kepada gangguan bekalan elektrik dan air.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kaila merayu masyarakat antarabangsa untuk campur tangan segera, menarik balik kepungan ke atas hospital, dan menghentikan perang untuk menyelamatkan nyawa ribuan penduduk.

Sumber: Anadolu Ajansı

+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.