Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Tiada Lagi Harga Siling, Subsidi Ayam Dan Telur Dihapuskan Bermula 1 Julai

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Haji Mohamad Sabu memaklumkan subsidi untuk ayam dan telur akan dihapuskan bermula 1 Julai depan.

Menerusi laporan Free Malaysia Today, harga untuk dua keperluan asas itu di pasaran akan diapungkan dan bakal dikawal oleh  kementerian perdagangan dalam negeri dan kos sara hidup.

“Bagi memastikan bekalan ayam dan telur di pasaran stabil selepas subsidi tamat, kementerian akan melaksanakan beberapa mekanisme pendaratan lembut,” katanya.

Bukan itu sahaja, kerajaan akan menarik balik  larangan mengeksport anak ayam berumur sehari, keseluruhan dan bahagian ayam mulai 1 Julai bahkan, membenarkan import telur dan ayam dari negara sumber yang diiktiraf seperti Thailand, China, Brazil dan Denmark, manakala telur hanya akan diimport dari Thailand dan Ukraine.

Pada Februari lalu Sabu telah merancang untuk mengapungkan harga ayam dan telur selepas 30 Jun. Tambahnya, pemberian subsidi tersebut sehingga Jun telah menyebabkan kerajaan menanggung sejumlah kos yang besar iaitu berjumlah RM1.28 bilion.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siling harga runcit semasa bagi seekor ayam standard di semenanjung ialah RM9.40 sekilogram manakala harga bagi telur Gred A (45 sen sebiji), Gred B (43 sen sebiji) dan Gred C (41 sen sebiji).

Pun begitu, bagi Langkawi, Sabah, Sarawak dan Labuan harga untuk kedua-dua barang itu berbeza mengikut daerah dan zon masing-masing.

Sejak enam tahun lalu, makanan yang diimport ke Malaysia bernilai RM347.4 bilion dimana RM75.5 bilion rekod yang dicatatkan untuk tahun lepas.

China merupakan sumber utama import makanan, dengan nilai import RM41.3 bilion dalam tempoh enam tahun itu dengan  diikuti oleh Argentina (RM32 bilion), Thailand (RM29.5 bilion), India (RM26.6 bilion) dan Australia (RM22.5 bilion).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Free Malaysia Today 

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd