Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trend

Terus Masuk Ke Akaun Peribadi, Cara Pengurusan Wang Sumbangan Uncle Kentang Dipertikai

Baru-baru ini, sukarelawan terkenal, Kuan Chee Heng atau lebih dikenali sebagai Uncle Kentang telah menjadi perbualan orang ramai apabila dia didakwa kerja-kerja amal dan kebajikan yang dilakukan selama ini hanya mengambil keuntungan semata-mata.

Malah, netizen turut menganggap dia melakukan aktiviti sukarelawan hanya untuk mengambil kesempatan terhadap orang lain dan bukan untuk membantu masyarakat kurang berkemampuan.

Bukan itu sahaja, ada juga netizen yang mengkritik cara Uncle Kentang dalam menguruskan dana sumbangan dari orang ramai yang dilihat agak kurang telus sehingga menimbulkan syak wasangka mengenai kejujurannya.

Sehubungan dengan itu, menerusi perkongsian seorang pengguna Facebook iaitu @Mr Wan Chai Official, dia membahaskan mengenai pengurusan kutipan wang yang telah dilakukan oleh Uncle Kentang itu dengan mengemukakan beberapa keping gambar pada 13 Julai lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mana pergi baki?

Menurutnya lagi, kos untuk memandikan serta mengkafankan jenazah lelaki dewasa kurang daripada RM100 manakala kos penghantaran dari Klang ke Sungkai tidak sampai RM300, jadi dia mempertikaikan ke mana baki duit RM900 itu dibelanjakan.

Duit sumbangan orang ramai lebih RM4000

Difahamkan, pengiraan yang dilakukan sebelum ini dari resit hantaran oleh pihak lain di ruangan komen mendapati, lebih RM4000 hasil dana telah disumbangkan namun, lebihan dana tersebut tidak dihebahkan kepada orang ramai. Malah, ada hantaran mengenai resit telah dipadam untuk mengelakkan pertikaian berlaku.

Sudah banyak kali dipadam?

Tambahnya lagi, isu hantaran mengenai kutipan dana ini telah dipadamkan berulang kali dan ia telah mencetuskan kemarahan orang ramai yang disifarkan tidak amanah dalam menguruskan wang yang diberikan oleh masyarakat untuk membantu golongan yang memerlukan.

Status Facebook tak akan pernah hilang

Sumber: Facebook (Mr Wan Cai Official)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Barat

Tanpa berselindung, pelakon filem Bride Wars iaitu Anne Hathaway mengakui berasa ketagih mahu melakukan aksi ranjang ketika berlakon. Ujar pelakon berusia 40 tahun, walaupun...

Barat

Pelik tapi benar, pelakon Julia Fox mendedahkan dia sangat obses dengan daun kering sehinggakan sanggup membuat baju daripada daun kering telah mencetuskan pelbagai reaksi...

Indonesia

Pelakon Indonesia, Marshanda atau nama sebenarnya Andriani Marshanda mendedahkan dia pernah memberikan segala dan sanggup membuat apa sahaja kepada teman lelaki atau suaminya demi...

Indonesia

Pelakon terkenal Indonesia, Nyimas Khodijah Nasthiti Adinda atau lebih dikenali sebagai Dinda Hauw berkongsi perkembangan kandungan anak keduanya kini dalam keadaan baik. Menerusi perkongsian...

Advertisement