Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Tak Akan Berdiam Diri, Yaman Isytihar Perang Terhadap Israel

Sejak kelmarin, kecoh di media sosial Tentera Huthi Yaman yang mendapat sokongan Iran isytihar perang terhadap Israel jika berterusan melakukan peperangan terhadap pejuang Hamas di Gaza.

Menurut laporan Berita Harian, pendirian tersebut dimaklumkan sendiri oleh  tentera Huthi, Angkatan Bersenjata Yaman yang difahamkan sudah berjaya melepaskan dron dan peluru berpandu balistik dalam tiga operasi berasingan ke atas rejim itu.

“Angkatan Bersenjata Yaman mengesahkan mereka akan terus melakukan serangan menggunakan peluru berpandu dan dron sehingga pencerobohan Israel berhenti,” katanya.

Yaman isytihar perang

Artikel lain: Tolak Genjatan Senjata, Israel Mahu Perang Hingga Menang Pertempuran

Tentera Huthi telah melancarkan peluru berpandu balistik dan sejumlah besar pesawat bersenjata ke arah Israel secara besar-besaran sejak kelmarin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum ini, Israel telah mengeluarkan amaran di pusat peranginan Laut Merahnya, di Eilat, terhadap penduduknya dimana berlakunya pencerobohan pesawat.

Perdana Menteri kerajaan Huthi, Abdelaziz Habtour serangan yang dilakukan oleh tenteranya adalah tindak balas terhadap kekejaman zionis yang tidak henti melakukan serangan sejak 7 Oktober lalu.

Peperangan itu turut  disokong Teheran di Lubnan, Syria dan Iraq dan pertempuran tersebut menggunakan segala kemudahan yang ada termasuklah dron.

“Ia adalah satu paksi dan terdapat penyelarasan yang berlaku serta perintah bersama untuk semua operasi ini. Kita tidak boleh membenarkan musuh Zionis yang angkuh ini membunuh rakyat kita,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.