Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Seorang Maut Manakala 13 Cedera Dalam Insiden Letupan Bom Narathiwat

Seorang maut dan 13 termasuk seorang anggota polis cedera dalam dua letupan bom di Daerah Jok Irong dan Sukhirin di Narathiwat, selatan Thailand, pagi tadi.

Menerusi laporan Harian Metro, perkara itu diberitahu dan disahkan sendiri oleh Ketua Polis Region 9, Mej. Jen. Pol. Piyawat Chalermsi.

Beliau berkata, kejadian letupan bom pertama telah berlaku pada 7.20 pagi, yang mana anggota sukarelawan pertahanan yang bertugas mengawal keselamatan jalan-jalan di Jok Irong telah menjadi sasaran.

Foto sekadar hiasan

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Enam anggota sukarelawan pertahanan cedera dalam kejadian pertama dan mereka telah dibawa ke Hospital Jok Irong untuk menerima rawatan kecemasan.
“Siasatan awal polis di tempat kejadian, polis telah menemui serpihan bom yang di pasang dalam tong gas di tepi jalan,” katanya dalam kenyataan di Narathiwat hari ini.

Sementara itu, manakala dalam kejadian letupan kedua, Piyawat menjelaskan bom yang di pasang di tepi jalan Kampung Air Jambu Daerah Sukhirin meletup pada pukul 8.10 pagi tadi dan menyebabkan tujuh anggota sukarelawan pertahanan cedera.

Foto sekadar hiasan

“Tujuh anggota yang cedera telah dihantar ke Hospital Sukhirin untuk menerima rawatan manakala seorang anggota sukarelawan pertahanan yang berusia 41 tahun telah meninggal dunia pada tengah hari tadi di hospital.
seorang anggota polis daripada unit pemusnah bom yang sedang membuat siasatan kes itu turut cedera parah selepas terpijak bom yang ditanam di tepi jalan di Sukhirin,” tambahnya.

Dalam pada itu, beliau memberitahu, bagi anggota yang cedera parah di bahagian kaki, terpaksa dipindah dari Hospital Sukhirin ke Hospital Songkhla Nakharin di Hatyai dengan menggunakan helikopter untuk menerima rawatan.

Walau bagaimanapun, setakat ini masih belum ada mana-mana kumpulan yang mengakui bertanggungjawab melakukan serangan itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Harian Metro 

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd