Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Selepas Keluar Kerajaan Perpaduan, Syed Saddiq Dakwa Peruntukan Ditarik Balik

Ahli parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mendakwa peruntukan yang diterimanya sebelum ini telah ditarik balik selepas keluar dari kerajaan perpaduan.

Menurut laporan Astro Awani, Syed Saddiq mengetahui perkara tersebut selepas dimaklumkan sendiri oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) sendiri.

Difahamkan, pendedahan tersebut dilakukan sebagai respon terhadap Tan Kar Hing (PH – Gopeng) yang mencelah semasa penggulungan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek di Dewan Rakyat pada Selasa.

Dalam celahan tersebut, beliau meluahkan rasa bimbang mengenai sentimen tiada peruntukan walhal Kementerian Pendidikan sentiasa menyalurkan sumbangan kepada sekolah tanpa mengira sentimen politik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, Syed Saddiq telah membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36 (6) sebaik sahaja namanya disebut oleh Tan Kar Hing.

“Dalam bab ini, saya dapat pengesahan daripada ICU (Unit Penyelarasan Pelaksanaan), sebaik saja saya berada di blok ini peruntukan telah ditarik dan dikosongkan.
“Persoalan sama kepada semua Ahli Parlimen pembangkang, yang saya yakin sehingga ke hari ini tidak dapat peruntukan. Dalam RM3.8 juta yang semua Ahli Parlimen kerajaan dapat, RM2 juta boleh diperuntukkan untuk bina dewan, baik pulih sekolah dan bantu orang susah.
“Jangan nak tuduh. Persoalan, kenapa Ahli Parlimen kerajaan boleh dapat RM4 juta, pembangkang dapat RM0. Jawab kepada rakyat,” katanya.

Sumber: Astro Awani (Ridauddin Daud)

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Sosial

Seluruh rakyat Malaysia masih berasa hiba dengan pemergian anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Sukan

Perlawanan antara Selangor FC dan Terengganu FC semalam berakhir dengan layangan kad merah daripada pengadil kepada pemain pertahanan import Selangor FC, Yazan Al-Arab. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.