Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Selepas Keluar Kerajaan Perpaduan, Syed Saddiq Dakwa Peruntukan Ditarik Balik

Ahli parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mendakwa peruntukan yang diterimanya sebelum ini telah ditarik balik selepas keluar dari kerajaan perpaduan.

Menurut laporan Astro Awani, Syed Saddiq mengetahui perkara tersebut selepas dimaklumkan sendiri oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) sendiri.

Difahamkan, pendedahan tersebut dilakukan sebagai respon terhadap Tan Kar Hing (PH – Gopeng) yang mencelah semasa penggulungan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek di Dewan Rakyat pada Selasa.

Dalam celahan tersebut, beliau meluahkan rasa bimbang mengenai sentimen tiada peruntukan walhal Kementerian Pendidikan sentiasa menyalurkan sumbangan kepada sekolah tanpa mengira sentimen politik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, Syed Saddiq telah membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36 (6) sebaik sahaja namanya disebut oleh Tan Kar Hing.

“Dalam bab ini, saya dapat pengesahan daripada ICU (Unit Penyelarasan Pelaksanaan), sebaik saja saya berada di blok ini peruntukan telah ditarik dan dikosongkan.
“Persoalan sama kepada semua Ahli Parlimen pembangkang, yang saya yakin sehingga ke hari ini tidak dapat peruntukan. Dalam RM3.8 juta yang semua Ahli Parlimen kerajaan dapat, RM2 juta boleh diperuntukkan untuk bina dewan, baik pulih sekolah dan bantu orang susah.
“Jangan nak tuduh. Persoalan, kenapa Ahli Parlimen kerajaan boleh dapat RM4 juta, pembangkang dapat RM0. Jawab kepada rakyat,” katanya.

Sumber: Astro Awani (Ridauddin Daud)

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd