Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Selepas 20 Tahun Ditutup, Malaysia Buka Semula Kedutaan Di Baghdad

Setelah 20 tahun ditutup, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan pembukaan semula kedutaan Malaysia di Iraq.

Menurut Berita Harian, pada tahun 2003, Pejabat Kedutaan Besar Malaysia yang ditempatkan di Baghdad ditutup susulan pencerobohan tentera Amerika Syarikat (AS) dan disokong negara sekutunya.

Pencerobohan itu diarahkan oleh Presiden AS pada ketika itu, George W Bush dengan alasan kononnya mahu memusnahkan senjata pemusnah besar dan menjatuhkan pemerintahan diktator Presiden Saddam Hussein.

Berikutan bimbang keselamatan mereka terjejas, beberapa negara lain telah mengambil keputusan untuk menutup atau memindahkan pejabat kedutaan mereka ke negara berdekatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malaysia juga mengambil langkah yang sama dan memindahkan pejabat kedutaan ke Kedutaan Besar di Amman, Jordan.

Namun begitu, ketika menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke-78 (UNGA) Datuk Seri Anwar memaklumkan kepada rakan sejawatnya dari Iraq, Mohammed Shia’ Al Sudani, bahawa Malaysia memutuskan untuk membuka semula Kedutaan Besar di Baghdad.

“Saya telah maklumkan keputusan kerajaan Malaysia untuk membuka semula kedutaan kami di Baghdad selepas penutupannya 20 tahun lalu.
“Dalam pertemuan itu, kami juga berpeluang bertukar pandangan mengenai isu antarabangsa dan serantau yang penting kepada kedua-dua negara,” kata Anwar.

Selain daripada itu, mereka juga telah bersetuju untuk menjalankan semula Mesyuarat Suruhanjaya Bersama (JCM) yang ke-9 yang tertangguh sejak sekian lama dengan serta-merta.

“Mesyuarat ini akan menjadi platform kepada kedua-dua negara untuk membincangkan dan merangka skop kerjasama dalam pelbagai sektor, terutama ekonomi, pendidikan, penerbangan, pelancongan serta meneroka peluang kerjasama baharu,” katanya.

AS telah mengambil tindakan menceroboh Iraq atas dakwaan pejuang jihad Islam yang digelar sebagai pengganas di negara barat itu berpusat di negara Timur Tengah, termasuk Iraq.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Saddam juga didakwa melatih pejuang untuk menyerang kepentingan negara barat termasuk AS dengan merempuh dua bangunan pencakar langit World Trade Center (WTC) di New York menggunaka kapal terbang pada 11 September 2001 yang kini dikenali sebagai Tragedi 9/11.

Sumber: Berita Harian (Ahmad Zaini Kamaruzzaman)

Anis Rabiatul
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lagi guru Sekolah Kebangsaan (SK) Jeram, Masjid Tanah, Melaka menjadi mangsa keempat meninggal dunia selepas nahas rombongan bas dalam perjalanan ke Terengganu pada...

Lokal

Seorang wanita ditemui maut selepas dipercayai dikelar oleh suaminya sendiri sekali gus meninggalkan 12 kesan luka pada anggota badan mangsa di sebuah pangsapuri di...

Lokal

Polis masih menjalankan siasatan untuk mencari seorang guru wanita dari Sekolah Kebangsaan Kota Masai 3, Pasir Gudang, Johor yang dilaporkan hilang sejak 26 Disember...

Nasional

Kerajaan memaklumkan bahawa bantuan tunai RM200 yang diberikan kepada pemilik kenderaan diesel secara bulanan dipercayai mencukupi bagi menampung peningkatan perbelanjaan diesel mereka. Menerusi satu...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd