Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Selagi Ada Nama Dalam SSM, PBT Tidak Halang Warga Asing Berniaga Di Johor

Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) tidak menghalang mana-mana warga asing yang ingin berniaga di negeri Johor selagi mempunyai nama dalam sistem Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Memetik laporan Utusan Malaysia, Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Mohd. Jafni Md. Shukor berkata, SSM tidak menghalang perniagaan warga asing selagi butiran mereka terdapat dalam sistem seperti yang termaktub Undang-Undang Kecil Pelesenan Tred, Perniagaan dan Perindustrian.

Foto: UMNO Online

Mohd. Jafni berkata, Jabatan Imigresen telah memberi kebenaran kepada warga asing yang berkahwin dengan rakyat tempatan untuk bekerja di negeri berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sebagaimana ditetapkan Undang-Undang Kecil Pelesenan Tred, Perniagaan dan Perindustrian, tiada halangan bagi warganegara asing menjalankan aktiviti perniagaan selagi nama mereka terdapat dalam maklumat pendaftaran SSM.
“Selain itu, bagi warganegara asing yang berkahwin dengan rakyat tempatan, terdapat kebenaran daripada pihak Jabatan Imigresen untuk pasangan warganegara asing tersebut bekerja,” katanya dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor, Bangunan Sultan Ismail, hari ini.

Beliau menjelaskan, sepanjang tempoh sah Pas Lawatan Sosial tersebut, mereka dibenarkan untuk bekerja, melakukan pekerjaan atau berniaga dengan syarat perniagaan itu adalah sah mengikut undang-undang dan peraturan yang berkuat kuasa di Malaysia.

Foto: Utusan Malaysia

“Bagi lesen penjaja, memang secara dasarnya kesemua 16 PBT tidak akan mengeluarkan lesen kepada bukan warganegara.
“Namun, pasangan mereka yang merupakan warganegara boleh mendapatkan lesen perniagaan atau lesen penjaja bagi menjalankan perniagaan di dalam kawasan pentadbiran PBT,” ujarnya.

Sumber: Utusan Malaysia (Mohamed Faizal Hashim)

Nadhirah Suhaimi
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd