Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Ramasamy Diberi Tempoh Sebulan Bayar Lebih RM1 Juta Kepada Zakir Naik

Mahkamah Tinggi memerintahkan supaya bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II, Dr. P. Ramasamy bayar RM1 juta kepada penceramah terkenal dari India, Dr. Zakir Naik, dalam masa 30 hari.

Menurut laporan Berita Harian, keputusan tersebut dilakukan oleh hakim Hayatul Akmal Abdul Aziz selepas mengesahkan Zakir selaku plaintif berjaya memenuhi tiga elemen fitnah yang dilakukan oleh pemimpin DAP tersebut pada empat tahun lalu.

Ramasamy bayar RM1 juta

Difahamkan, Zakir terpaksa menghadiri prosiding mahkamah secara dalam talian kerana berada di Nigeria bagi menghadiri majlis ceramah sehingga 5 November.

Sebelum ini, penceramah yang berusia 58 tahun itu mendakwa Ramasamy melemparkan lima kenyataan berbaur fitnah sehingga tindakan dua saman telah diambil pada Oktober dan Disember 2019.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Dituduh Hisap Vape, Ikmal Hisham Mahu Saman Jurugambar PM

Pada 10 April 2016 merupakan tarikh dimana beliau telah difitnah dengan memanggil dirinya ‘syaitan’ di laman Facebook.

Zakir yang juga mempunyai taraf Penduduk Tetap, memkalumkan Ramasamy memfitnahnya dalam satu lagi kenyataan disiarkan portal berita pada 1 Oktober 2017, dengan mendakwa Malaysia melindungi apa didakwanya sebagai pelarian dari India.

Malah, pada 11 Ogos 2019, beliau mendakwa Ramasamy telah memanipulasi ucapan dibuatnya pada satu majlis anjuran Kerajaan Kelantan, diterbitkan portal berita, pada hari sama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bukan itu sahaja, Ramasamy sekali lagi dilaporkan memfitnah Zakir dalam kenyataan berunsurkan kebencian pada 20 Ogos 2019.

Saman kedua pula telah diambil susulan dakwaan Ramasamy yang mengulas berhubung kumpulan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) yang disiarkan portal berita pada 8 November 2019.

Sumber: Kosmo (Nuzulsham Shamsuddin)

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.