Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

Rakyat Tak Akan Terkesan Jika Pelaksanaan Semula GST 3-4 Peratus

Bagi memperkenalkan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dengan penetapan kadar tiga atau empat peratus, pihak kerajaan perlu membuat pertimbangan yang serius demi menjaga ekonomi negara.

Menurut laporan Harian Metro, Setiausaha Agung Persatuan Akauntan Percukaian Malaysia (Mata), Dr Mohd Fairuz A Razak memaklumkan pertimbangan tersebut perlu diambil kira memandangkan GST dapat membantu kerajaan dalam aspek kutipan hasil cukai terutamanya dalam sektor ekonomi tidak formal.

Bukan itu sahaja, Mohd Fairuz berpendapat pelaksaan semula GST tidak akan memberi kesan yang besar kepada rakyat jika kadarnya ditetapkan pada tiga atau empat peratus.

“Ia sudah pasti tidak akan memberi kesan besar kepada rakyat secara keseluruhan dengan pelaksanaan semula GST pada kadar tiga atau empat peratus.
“Dicadangkan pemantauan harga melalui mekanisme GST oleh pembayar cukai dilaksanakan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dan di sokong oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN)
“Dengan pengenalan GST ini, negara akan melangkah setapak lagi ke arah status negara maju dan rakyat akan berada dalam sistem percukaian yang lebih adil, telus dan efisien,” katanya lagi.

Malah, pelaksanaan GST sebelum ini juga dapat negara menurunkan cukai korporat dan cukai individu ke tahap lebih kompetitif berbanding negara lain yang secara tidak langsung memberi galakan pertumbuhan perniagaan baharu dan pelaburan asing dalam negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini juga trend seluruh dunia dan dibuktikan apabila cukai korporat dan individu diturunkan beberapa kali semasa era GST dilaksanakan. Bantuan yang boleh diberi dari segi pemberian tambahan untuk bantuan tunai atau baucar bulanan kepada gologan B40 (subsidi bersasar),” jelasnya.

Terdahulu, Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli mendedahkan kerajaan berkemungkinan akan memperkenalkan semula GST yang pernah dimasuhkan sebelum ini.

Sumber: Harian Metro (Mohd Zaky Zainuddin)

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Kolumnis

Persediaan umat Islam dalam menyambut kedatangan lebaran Aidilfitri yang berbaki tidak kurang dari seminggu merupakan detik yang sering menjadi keutamaan dalam setiap keluarga. Keterujaan...

Bisnes

Bank Negara Malaysia (BNM) bersedia untuk menggunakan instrumen yang ada bagi memastikan pasaran kewangan Malaysia kekal teratur dan terus berfungsi secara cekap. Menerusi satu...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd