Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Rakyat Masih Sokong? Bloomberg Namakan Ismail Sabri Pilihan Utama Jawatan PM

Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob berkemungkinan akan mengekalkan jawatannya sebagai Perdana Menteri Malaysia  pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) melihat daripada tinjauan dan juga ‘popularitinya’ dalam kalangan pengundi.

Hal tersebut dikongsikan dalam satu laporan Bloomberg merujuk kepada tinjauan yang dibuat oleh firma berasaskan penyelidikan, Ilham Centre.

Kejayaan tingkatkan semula ekonomi negara

Difahamkan, menerusi tinjauan yang dibuat sekitar 1 Ogos hingga 30 September iaitu sebelum parlimen dibubarkan pada Oktober, Ismail dilihat menjadi pilihan pertama dengan 19% responden memilihnya.

Perkara tersebut terjadi mungkin disebabkan kepercayaan rakyat terhadap perdana menteri Malaysia yang ke-9 itu apabila melihat beliau berjaya memulihkan dan meningkatkan ekonomi negara selepas pandemik melanda dunia kira-kira dua tahun yang lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tak mustahil undian akan meningkat menjelang 19 November nanti

Selain itu, UMNO yang merupakan parti Ismail Sabri turut berada di kedudukan teratas setakat ini apabila 31.8% reponden memilihnya.

Kedudukan berkenaan sedikit sebanyak memberi dorongan kepada Naib Presiden UMNO itu serta partinya untuk lebih bersedia menjelang 10 November nanti. Dengan berjalannya waktu, tidak mustahil parti politik dan pemimpin akan mendapat lebih daripada 50% sokongan.

 

Menerusi tinjauan itu lagi, bekas perdana menteri keenam, Datuk Seri Najib Razak yang juga dari UMNO dilihat kekal popular dan hampir sama dengan Ismail Sabri ketika ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walaupun beliau sedang menjalani hukuman penjara selama 12 tahun kerana didakwa terlibat dengan skandal 1MDB, ia tidak menghalang untuknya berada di kedudukan ketiga iaitu sama tempat dengan calon perdana menteri dari Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Namun harus diingat, pencabar terdekat Ismail adalah bekas perdana menteri Malaysia kelapan iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin dari Perikatan Nasional yang menduduki tangga kedua walaupun jumlah responden yang memilih hanyalah 13%.

Sumber juga mendakwa jumlah pengundi yang akan keluar mengundi nanti boleh sahaja memihak kepada parti pro-Melayu. Hal ini susulan daripada 83% daripada responden memaklumkan yang mereka akan keluar mengundi pada hari pengundian.

Walau bagaimanapun, terdapat pecahan data menunjukkan beberapa pihak yang masih ragu-ragu sama ada akan mengundi ataupun tidak iaitu kaum bumiputera Cina dan bukan Islam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

Sumber: Bloomberg (Kok Leong Chan, Anisah Shukry)

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Akaun media sosial milik pelawak kelahiran Malaysia, Uncle Roger telah digantung oleh pihak berkuasa China selepas bergurau senda mengenai Beijing dan menjadikan isu Taiwan...

Dunia

Selain di Malaysia, negara jiran, Indonesia juga sedang dilanda ‘demam’ Coldplay apabila masing-masing masih heboh bercerita tentang konsert band dari United Kongdom itu yang...

Spotlight

Bekas isteri kepada penyanyi Indonesia, Tegar Septian iaitu Sarah Sheilka difahamkan telah pun mendirikan rumah tangga dengan lelaki lain kelmarin. Belum setahun menjanda Menerusi...

Lokal

Hari ini, salah seorang Ahli Parlimen Perikatan Nasional, Jamaludin Yahya mencadangkan kepada kerajaan supaya golongan Gay, Lesbian, Biseksual dan Transgender (LGBT) dikategorikan sebagai pesakit...

Advertisement