Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Purata Gaji Di Malaysia Dijangka Naik 5.1 Peratus Pada 2024

Purata gaji di Malaysia dijangka naik sebanyak 5.1 peratus pada 2024, menurut Kajian Jumlah Saraan 2023 Mercer yang dikeluarkan hari ini.

Bagaimanapun pertumbuhan itu lebih rendah berbanding purata 5.2 peratus di Asia, yang memperlihatkan pergerakan gaji yang berbeza antara negara sedang pesat membangun dan maju di rantau ini.

Kajian itu menunjukkan India, Vietnam dan Indonesia dijangka merekodkan unjuran peningkatan gaji median tertinggi pada 2024, masing-masing pada 9.3 peratus, 7.0 peratus dan 6.5 peratus.

Purata gaji di Malaysia dijangka naik

Artikel lain: Skim Gaji Baharu Penjawat Awam Diumum Sebelum Akhir Tahun Depan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jepun, Taiwan dan Hong Kong dijangka mencatat paras terendah iaitu masing-masing pada 2.6 peratus, 3.8 peratus dan 3.9 peratus.

Negara lain yang tersenarai dalam kajian ini adalah Filipina iaitu sebanyak 5.7 peratus, China (5.2 peratus), Thailand (4.7 peratus), Korea Selatan (4.4 peratus) dan 4.2 peratus bagi Singapura.

Ketua Pasaran Mercer Malaysia Koay Gim Soon berkata pasaran buruh Malaysia terus memaparkan unjuran positif, yang diperlihatkan dengan trend kenaikan gaji, meskipun mengalami pertumbuhan ekonomi yang sederhana pada 2023 berbanding tahun sebelumnya.

“Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara dan sektor individu sebahagian besarnya kembali meningkat seperti paras sebelum pandemik, dan pelbagai petunjuk ekonomi turut menunjukkan pertumbuhan selanjutnya pada tahun akan datang.
“Malah, lebih separuh daripada peserta dalam kajian ini menyatakan keinginan untuk meningkatkan peruntukan penggajian pada 2023 dan 2024 yang dilihat sebagai isyarat positif bagi syarikat dan pekerja,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Industri tenaga dan teknologi tinggi menjadi peneraju kepada kenaikan gaji di Malaysia pada tahun ini dengan mencatat pertumbuhan gaji median, masing-masing pada 6.5 peratus dan 6.1 peratus, diikuti dengan barangan pengguna dan pembuatan pada 5.0 peratus.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, industri sains hayat yang mencatat kenaikan gaji tertinggi pada 2022 sebanyak 7.7 peratus mengalami penurunan kepada 4.3 peratus pada 2023, manakala sektor kelengkapan pengangkutan merekodkan kenaikan terendah pada 3.6 peratus bagi 2023.

“Pada 2022, penggiat utama dalam industri tenaga telah mencatat keuntungan dan melaburkan semula sebahagian daripada pertumbuhan pendapatan untuk menambah baik strategi pampasan mereka bagi menarik dan mengekalkan bakat terbaik.
“Kenaikan gaji bagi industri berteknologi tinggi pula, sebahagian besarnya dipacu oleh lonjakan permintaan dalam kemahiran digital dan teknologi seperti data raya dan kecerdasan buatan di Malaysia,” kata Koay.

Dari segi bayaran bonus di seluruh industri pada 2023, kajian itu mendapati nilai median yang konsisten dengan purata 2.2 kali ganda gaji pokok bulanan.

Sektor perkhidmatan bersama dan penyumberluaran pula mengekalkan unjuran bonus tertinggi sebanyak 2.4 bulan, namun industri runcit dijangka mengalami penyusutan ketara daripada 2.5 bulan pada 2022 kepada 1.5 bulan pada 2023.

Pelarasan ini menunjukkan paras bonus kembali seperti sebelum pandemik selepas syarikat runcit memberi bonus lebih tinggi berbanding biasa pada 2022 berikutan pemulihan pasca pandemik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, sektor teknologi tinggi mencatat peningkatan ketara unjuran bonus, menokok kepada 2.2 bulan pada 2023 berbanding 1.8 bulan pada 2022.

Sumber: BERNAMA

+ posts

Nur Ain
Written By Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Bekas tunang selebriti Indonesia, Lucinta Luna kembali menjadi bualan hangat ramai apabila dia dikatakan bertukar karier baharu sebagai bintang porno selain menawarkan perkhidmatan seks....

Spotlight

Selebriti terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) yang bakal melangsungkan perkahwinan di Bali bersama jejaka pilihan hatinya, Tiko Aryawardhana dikhabarkan mendapat restu sepenuhnya daripada...

Politik

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu dinobatkan sebagai ‘Bapa Malaysia’ atas sumbangan beliau dalam isu berkait Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Memetik laporan Harian...

Sukan

Ratu skuasy negara S. Sivasangari melakar kejayaan membanggakan selepas dinobatkan sebagai juara Kejohanan Skuasy Terbuka Kelab Bola Sepak Hong Kong, kelmarin. Sivasangari, pemain ranking...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.