Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

PETRONAS Diiktiraf Jenama Minyak Terkuat Di Dunia, Tempat Ke-10 Minyak Paling Bernilai

Petroleum Nasional Berhad, PETRONAS terus mengekalkan kecemerlangan apabila diiktiraf secara rasmi sebagai jenama minyak yang terkuat di dunia bagi tahun 2024.

Menerusi laporan yang diterbitkan, dapat dilihat bahawa jenama PETRONAS menunjukkan kecemerlangannya apabila memperoleh pengiktirafan dari syarikat antarabangsa iaitu Brand Finance.

Laman syarikat berkenaan turut menyatakan bahawa meskipun terdapat sedikit penurunan daripada 89.44 namun jenama minyak kebangsaan ini masih kekal berada di tangga teratas bagi kekuatan jenama AAA dengan BSI sebanyak 87.78.

Walau bagaimanapun kajian menyatakan, persepsi terhadap penurunan nilai akibat kenaikan harga tenaga telah menimbulkan kebimbangan kepada pelanggan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, PETRONAS turut tersenarai dalam top 10 bagi jenama minyak paling bernilai di dunia dengan menduduki tempat ke-10 mengatasi jenama-jenama lain.

Foto: Laman Brand Finance

Menurut syarikat tersebut, jenama minyak dari Malaysia ini menunjukkan kebijaksanaan mereka dalam mengatur strategi menakjubkan kerana berjaya mencapai nilai jenama dengan peningkatan sebanyak 15% menjadi 14.6 bilion USD berbanding 12.7 bilion USD pada tahun lepas.

Selain itu, jenama dari syarikat United Kingdom iaitu Shell berada di kedudukan pertama bagi minyak paling bernilai tahun 2024 dengan nilai yang dianggarkan sebanyak 50.32 bilion USD.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Brand Finance

+ posts

Avatar
Ditulis oleh Nadhirah Suhaimi

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd