Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Perdana Menteri Umum Peruntukan Tambahan RM50 Juta Perluas Program Rahmah

Bagi memperluaskan konsep Rahmah yang diusahakan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, kerajaan telah membuat keputusan untuk meluluskan peruntukan tambahan sebanyak RM50 juta.

Menurut laporan Harian Metro, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan langkah itu dilakukan untuk memastikan setiap rakyat di seluruh Dewan Undangan Negeri (DUN) dapat manfaat daripada konsep tersebut.

“Saya mahu perjuangan Rahmah ini diperluaskan… kementerian ada mengusulkan kalau boleh kita perluas di kawasan DUN, saya akan pastikan untuk menyegerakan pelaksanaan ini berperingkat dan kita luluskan tambah RM50 juta.
“Kita lakukan ini kerana ia menyentuh secara langsung golongan berpendapatan rendah kerana tidak ada makna bicara soal rahmah, tiada makna bicara soal perjuangan, tiada erti bicara soal ihsan, belas kasihan dan prihatin kalau soal makanan mereka (rakyat) pun tidak terjamin,” katanya.

Bukan itu sahaja, beliau menzahirkan penghargaan kepada semua pihak yang menjayakan inisiatif tersebut demi menjaga kebajikan rakyat terutamanya golongan yang tidak berkemampuan untuk terus menikmati manfaat daripada program itu.

“Pertahankan rekod dan tekad lagi. Ada kejayaan awal yang dilakukan dan perbelanjaan juga tinggi serta kerjasama ramai syarikat yang saya tak dapat nak sebut kerana ramai sekali.
“Saya beritahu Salahuddin (Allahyarham Datuk Seri Salahuddin Ayub) sebelum ini bila kerajaan ambil inisiatif Rahmah dan disambut oleh restoran, kedai dan toko-toko, saya sangat rasa terharu dan kita patut adakan satu majlis penghargaan kepada mereka,” ujarnya lagi.

Sekadar info, Allahyarham Datuk Seri Salahuddin Ayub yang juga merupakan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup meninggal dunia pada 23 Julai lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Semasa hayatnya, beliau sentiasa komited dalam memperjuangkan nasib rakyat terutamanya berkaitan dengan kos sara hidup.

Sumber: Harian Metro 

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Majlis persandingan seharusnya menjadi yang ekslusif buat pasangan pengantin bagi meraikan hari bahagia dan tumpuan sepatutnya hanya diberikan kepada mereka. Namun begitu, lain pula...

Sukan

Baru-baru ini, tular di media sosial memaparkan seorang pelajar Orang Asli berusia 12 tahun, Sa’ap Baharom telah ditawarkan untuk menyertai pusat latihan elit bola...

Spotlight

Baru-baru ini, selebriti Indonesia, Lucinta Luna mendakwa dia kini sudah hamil anak kepada tunangnya, Arten Boltian atau Alan telah berjaya menarik perhatian ramai. Bagaimanapun,...

Filem

Umum sedia maklum, filem Jawan yang dibintangi oleh aktor terkenal, Shah Rukh Khan sudah mula ditayangkan di seluruh pawagam pada 7 September lalu. Malah,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.