Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Perancis Halang, Denda Wartawan Buat Liputan Mengenai Palestin

Sekumpulan wartawan didenda oleh polis Perancis kerana membuat liputan semasa demonstrasi pro-Palestin di Paris, petang semalam.

Kejadian itu berlaku di Dataran Republik, di mana berpuluh-puluh penunjuk perasaan berkumpul sebagai solidariti terhadap Palestin, sehari selepas serangan udara Israel membunuh lebih 470 orang di hospital Gaza.

Wartawan didenda polis Perancis sebab buat liputan

Lapor agensi berita Anadolu, seorang wartawan didenda sebanyak €135 (RM677)  walaupun menunjukkan kad perakuan media yang dikeluarkan oleh Kementerian Kebudayaan Perancis.

“Saya menunjukkan kad media saya tetapi pegawai itu memberitahu bahawa dia tidak peduli. Dia menuduh saya menyertai demonstrasi yang dilarang,”ujar wartawan yang tidak mahu didedahkan identiti.

Wartawan didenda

Dah jelaskan perkara sebenar pun tetap didenda

Wartawan berkenaan berkata, dia tetap perlu membayar denda walaupun sudah menjelaskan dirinya ditugaskan untuk membuat liputan mengenai demonstasi pro-Palestin.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Walaupun saya sudah menjelaskan mengenai tujuan saya berada di sini untuk membuat liputan kejadian dan bukannya menyertai demonstrasi, dia (pegawai polis) tetap mengisi maklumat daripada kad pengenalan. 
“Dia berkata, saya perlu membayar denda sebanyak €135 dan menasihati untuk tidak lagi datang ke mana-mana perhimpunan demonstrasi. Jika tidak, saya perlu membayar sejumlah denda yang sama,”luahnya.

Wartawan didenda

Artikel lain: Salah Hulur Bantuan Palestin Tapi Jumlah Dirahsiakan

Difahamkan, Kementerian Dalam Negeri telah mengharamkan demonstrasi menyokong Palestin di Perancis sejak 12 Oktober lalu.

Semalam, dilaporkan Majlis Negara menyatakan wakil kerajaan tempatan diberi pilihan untuk menilai sama ada sesebuah perhimpunan itu menggangu ketenteraman awam atau sebaliknya.

Bagaimanapun, Menteri Dalam Negeri, Gerald Darmanin mengeluarkan arahan untuk melarang semua perhimpunan pro-Palestin di negara tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Anadolu

+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.