Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Penyakit Tulang Jadi Punca Badan Elsa Terlalu Kurus

Alami penyakit tulang menjadi punca Harimau Putih Bengal atau Elsa terlalu kurus seperti mana yang ditularkan oleh pengunjung zoo, baru-baru ini.

Menurut laporan Kosmo, perkara itu disahkan sendiri oleh  Yang Dipertua Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya, Datin Sapiah Haron dalam sidang akhbar di Zoo Melaka.

Elsa terlalu kurus

Artikel lain: Gajah Lawat Tuan Sakit Sambil Merangkak Masuk Rumah Buat Netizen Terkesima 

“Kita mengambil Elsa ini pada 2019 pada usianya sembilan bulan dengan berat badannya hanyalah 50 kilogram dan kini melalui diet pemakanan yang disediakan oleh doktor haiwan, beratnya bertambah kepada 80 kilogram.
“Elsa bukanlah kurus kerana tidak diberi makan tetapi seleranya kurang disebabkan penyakit tulang dihidapi dan keadaannya sentiasa dipantau termasuk oleh pihak Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan),” katanya.

Bukan itu sahaja, Sapiah turut menjelaskan Elsa dijaga dengan penuh kasih sayang malah, pihaknya akan meletakkan butiran mengenai kesihatan haiwan tersebut bagi menggelakkan sebarang spekulasi berlaku.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kita menjaga Elsa ini dengan penuh kasih dan sayang, namun dia tidak sihat seperti harimau lain yang makan antara lima hingga tujuh kilogram sehari.
“Bagi mengelakkan spekulasi berkenaan keadaan Elsa ini berlarutan, pihak Zoo Melaka akan meletakkan maklumat kesihatannya di papan paparan info supaya pengunjung dapat memahami situasi sebenar,” katanya.

Sekadar info, Zoo Melaka mempunyai sebanyak 12 ekor harimau iaitu empat Harimau Malaya, Bengal (satu), sepasang singa dan Harimau Kumbang enam ekor.

Sumber: Kosmo (Diyanatul Atiqah Zakarya)

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd