Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Pensyarah Mengaku ‘Jurutaip Allah’ Didakwa, Buat Kuliah Sebar Ajaran Salah

Pengasas kumpulan zikir ‘Asmaul Husna’ yang juga merupakan bekas pensyarah, Wan Maseri Wan Mohd, 59 telah dihadapkan ke Mahkamah Tinggi Syariah atas pertuduhan menyebarkan ajaran salah kepada masyarakat Islam di kediamannya di Kuala Pilah.

Memetik laporan dari Sinar Harian, tertuduh mengaku tidak bersalah di hadapan hakim Hakim Ruzita Ramli  selepas pertuduhan dibacakan.

Mengaku jurutaip Allah?

Difahamkan,  tertuduh telah menyebarkan ajaran salah kepada sekumpulan orang Islam dengan menyatakan antara lainnya bahawa dirinya merupakan ‘Jurutaip Allah’ dan roh manusia adalah daripada ‘Zat Allah’ serta segala tindakannya adalah berdasarkan arahan terus dari Allah.

Kesalahan tersebut dilakukan pada27 Februari 2023 di kediamannya kira-kira jam 9.45 pagi. Tertuduh dan 17 pengikutnya berusia antara 20 hingga 60 tahun ditahan. Kebanyakannya mereka  merupakan suri rumah dan tinggal di luar Negeri Sembilan.

Susulan daripada itu, tertuduh telah didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 52 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Sembilan) 1992 pindaan 2019 dan sabit kesalahan boleh dihukum dengan denda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun ataupun kedua- duanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walau bagaimanapun, mahkamah menetapkan jaminan RM4,500 kepada seorang penjamin kakitangan awam dan 4 April depan sebagai tarikh perbicaraan.

Sumber: Sinar Harian (Syamilah Zulkifli)

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pemergian sepasang suami isteri yang maut dalam kemalangan membabitkan lima buah kenderaan di Kampung Selamat, Sungai Tong, Setiu semalam mengundang rasa sayu dalam kalangan...

Dunia

Seorang wanita menangis sewaktu menjalani hukuman sebat sebanyak 100 kali di hadapan umum selepas didapati bersalah berzina dengan iparnya. Tak kuat tahan sakit Video...

Lokal

Malang tidak berbau, seorang lelaki dilaporkan maut selepas motosikal ditungganinya dipercayai gagal memotong sebuah kereta sebelum bertembung dengan treler. Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam...

Lokal

Rezeki tak disangka, seorang pelajar perempuan Tingkatan 2 menjadi individu paling muda membayar zakat perniagaan sebanyak RM10,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat...

Advertisement