Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

Pengguna Jangan Bimbang! Maybank Tak Kenakan Caj Tambahan DuitNow QR

Sejak semalam, kecoh di media sosial apabila Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) bakal mengenakan yuran transaksi untuk pembayaran DuitNow QR dan transaksi yang dibuat dengan kad kredit pada 1 November kelak.

Bagaimanapun, menerusi laman web rasmi Maybank, pihaknya menjelaskan tidak akan melaksanakan sebarang bayaran atau caj yang berkaitan dengan DuitNow QR susulan penggunaan kaedah tersebut.

“Kami ingin memaklumkan bahawa Maybank tidak akan melaksanakan sebarang bayaran berkaitan DuitNow QR.
“Ia akan berterusan sehingga dimaklumkan kelak,” tulis kenyataan itu. 

Bukan itu sahaja, Maybank turut memberi jaminan kepada semua peniaga akan menerima bayaran tanpa DuitNow QR tanpa sebarang caj tersembunyi.

“Yakinlah bahawa semua peniaga boleh terus menerima pembayaran DuitNow QR tanpa caj. Sebarang perubahan kepada ini akan dimaklumkan lebih awal kepada peniaga,” ujarnya lagi.

Isu Caj QR DuitNow: PayNet Jelaskan Dua Kekeliruan

Sebenarnya berkenaan e-pembayaran yang dibuat oleh pelanggan kepada mana-mana peniaga. Ini biasanya dikenakan kadar diskaun pedagang atau ‘merchant discount rate’ (MDR) yang dicaj berdasarkan peratusan nilai transaksi pembayaran.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Seorang peniaga akan menerima bayaran yang dibuat oleh pelanggan mereka selepas ditolak MDR. Pada masa ini pembayaran kad debit dan kredit dikenakan MDR manakala terdapat penepian (‘waiver’) MDR pada pembayaran QR.

Mulai 1 Oktober 2023, penepian MDR untuk pembayaran QR DuitNow ini akan ditarik balik.

Yuran RM0.50 untuk urus niaga melebihi RM5,000

Sebaliknya, yuran RM0.50 untuk urus niaga melebihi RM5,000 yang dinyatakan dalam berita tersebut adalah sebenarnya untuk pemindahan dana rakan-ke-rakan’ atau ‘peer-to-peer’ daripada QR peribadi ke QR peribadi lain, bukan pembayaran kepada peniaga.

Ini sama sekali tidak berkaitan dengan pembayaran QR kepada pedagang tersebut dalam perenggan di atas dan kedua-dua yuran tidak akan dikenakan untuk transaksi yang sama dalam apa-apa situasi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Bernama, Maybank

Nur Ain
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Lokal

Seorang wanita hamil enam bulan dikenakan hukuman penjara selama sebulan serta denda RM25,000 atas dakwaan terlibat dengan aktiviti persundalan menggunakan nama Miza Ozawa di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd