Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Pemuda Sanggup Berbasikal 120 Hari Ke Universiti Al-Azhar

Mamadou Safaiou Barry, seorang pemuda sanggup berbasikal demi menyambung pengajian di Universiti al-Azhar di Kaherah, Mesir.

Difahamkan, Barry hanya menggunakan basikal terpakai merentasi tujuh buah negara selama empat bulan lamanya semata-mata mahu merealisasikan impiannya untuk menyambung pengajian.

Pemuda sanggup berbasikal

Pemuda yang berusia 25 tahun itu bertindak sedemikian kerana tidak mampu membeli tiket penerbangan yang memakan kos sangat tinggi memandangkan kehidupannya yang sangat daif.

Sepanjang perjalanan selama 120 hari tersebut, Barry hanya membawa beberapa helai pakaian, lampu suluh dan alatan kecil.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bukan itu sahaja, dia terpaksa meredah hutan, padang pasir dan kawasan berkonflik dengan harapan diterima masuk ke universiti berkenaan dan mencari dana untuk membayarnya, demi memenuhi cita-citanya.

Artikel lain: Pemuda OKU Jalan Kaki 5 Hari Cari Kerja

Bagaimanapun, berkat kesungguhan serta kecekalan yang dimiliki Barry, akhirnya segala usahanya tercapai apabila dia selamat sampai di Kaherah pada bulan lalu malah, ditawarkan biasiswa penuh oleh universiti terbabit.

Apa yang lebih mengharukan, ada seorang dermawan tempatan telah menawarkan Barry terus ke Mesir memandangkan terdapat pertempuran di Sudan yang boleh membahayakan nyawa pemuda tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Sinar Harian (Nurulfatiha Muah)

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.