Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sosial

Pasangan Sabah Buka Bisnes Sate Di Australia, Laku 400 Cucuk Terjual Setiap Hari

Pasangan suami isteri Sabah buka bisnes sate di Perth, Australia dengan menjual hidangan popular dari Malaysia dan menjadikan sate sebagai menu utama.

Menerusi satu perkongsian di TikTok @papanash, perniagaan yang dipanggil Satay Bro itu diusahakan oleh Zul bersama isterinya di sebuah gerai di tepi jalan.

Pasangan Sabah Buka Bisnes Sate Di Australia

@thepapanash

Malaysian Satay stall in Perth, Australia! These couple are from Malaysia and setup a business by the roadside in Souther River, Western Australia, selling Satay – known as Satay Bro (Part 2 👉🏻 @Papa Nash ) #thepapanash #papanash #satay #satayayam #sataydaging #australia #halalaustralia #halalaustralianmeat #sataybro #perth #perthfood #halalfoodperth #malaysia #MalaysianFood #malaysianfoodie #sabah #sataychicken #satayaustralia #malaysianfoodinaustralia #australianfood #ayamberempah #halalfoodaustralia #southernriver #westernaustralia

♬ Food Hunter – ZydSounds

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Papa Nash, pasangan tersebut bukan sahaja menjual sate namun turut menjual hidangan Malaysia lain seperti ayam goreng berempah.

Sate itu dijual dalam set dengan harga satu set 12 AUD (RM36) atau secara berasingan dengan harga satu cucuk 2 AUD (RM6).

“Kebanyakan sate yang mereka jual mempunyai lemak di bahagian tengah tapi semua sate yang dijual padat dan tebal.

“Kita boleh dapatkan set sate dengan harga 12 AUD atau 2 AUD untuk satu cucuk. Sate di sini juga dijual bersama kuah kacang, bawang, timun dan nasi impit,” kata Papa Nash.

Tambahnya, gerai Satay Bro dibuka setiap hari jam 2 petang dan pasangan itu akan menutup perniagaan sekitar jam 5 petang kerana barangan jualan habis sekitar masa itu.

Artikel lain: Proton Lancar Model Baharu S70, Buka Tempahan Dengan Harga RM500

Secara puratanya, pasangan itu dapat menjual sebanyak 400 cucuk sate setiap hari dan ia merupakan pencapaian yang baik kerana perniagaan itu baru sahaja bermula tiga bulan lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Papa Nash yang juga melakukan reviu makanan mengatakan sate jenama berkenaan merupakan sate yang terbaik pernah dirasainya.

“Sate yang lazat sudah ada di sini. Mereka baru sahaja mula berniaga tiga bulan lepas dan sate ini sudah ada ramai peminat.

“Barisan untuk membeli sate ini dah panjang hanya kerana sate mereka sangat sedap. Saya bagi 10/10. Tak mudah untuk saya bagi markah yang tinggi tapi ianya sangat sedap,” ujarnya.

Sumber: TikTok @thepapanash

Anis Rabiatul
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Lokal

Seorang wanita hamil enam bulan dikenakan hukuman penjara selama sebulan serta denda RM25,000 atas dakwaan terlibat dengan aktiviti persundalan menggunakan nama Miza Ozawa di...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd