Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Negara ‘Hilang’ RM2.3b Nilai KDNK, 420 Ribu Hektar Ladang Getah Tidak Ditoreh

Sebanyak 420,000 hektar ladang getah pekebun kecil yang boleh menghasilkan 585,500 metrik tan susu getah setahun dengan nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) RM2.3 bilion dilaporkan tidak ditoreh.

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, situasi berkenaan berlaku disebabkan kekurangan pekerja untuk melaksanakan kerja-kerja menoreh getah, bukannya kerana tidak mempunyai pokok getah yang mencukupi.

“Malaysia sebenarnya mempunyai ladang-ladang getah yang telah sedia dan pokok-pokok dalam keadaan baik untuk dikeluarkan hasil, tetapi pengusaha serta pekebun ladang tidak dapat mengusahakannya kerana berhadapan dengan masalah kekurangan pekerja.
“Jika kuantiti 585,000 metrik tan ini diolah sebagai bahan produk getah hiliran (downstream products), ia dapat melibatkan nilai tambah mencecah RM8.8 bilion,” katanya, hari ini.

ladang getah

Jelas Johari, Malaysia merupakan salah satu daripada negara yang memproses produk melibatkan getah sarung tangan, kasut, tiub, paip, hos dan pelbagai lagi.

Namun, aktiviti penorehan getah tidak dapat dijalankan sehingga memberi kesan kepada hasil pengeluaran rendah bagi mendapatkan getah sekerap (cupplump) atau penghasilan susu getah (lateks).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah beliau, keadaan itu telah menyebabkan Malaysia terpaksa mengimport masuk getah sekerap serta susu getah dari pokok getah negara-negara luar bagi memenuhi permintaan kilang-kilang di Malaysia memproses dalam menghasilkan produk-produk berasaskan getah.

“Industri getah mempunyai potensi yang besar untuk berkembang dan berpotensi untuk mengeksport ke negara luar, tetapi inilah cabaran yang dihadapi oleh industri getah secara amnya,” katanya lagi.

ladang getah

Johari berkata, beliau kini sedang merangka pelan bersama kementerian dan Lembaga Getah Malaysia bagi membantu pekebun-pekebun kecil ladang getah secara secara berperingkat, selain membina sebuah ekosistem yang lebih baik.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan lawatan kerja rasmi bersama pengurusan Laman Rasmi Lembaga Getah Malaysia sebuah agensi dibawah seliaan Kementerian Perladangan dan Komoditi bagi membincangkan isu berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Pengkritik Islam dan pelarian Iraq, Salwan Momika dilaporkan telah meninggal dunia dan mayatnya dijumpai di Norway pada Selasa lalu. Menurut laporan The Economic Times,...

Lokal

Aktivis dari Sabah dan Sarawak menggesa lima individu, termasuk Ketua Pemuda UMNO iaitu Dr Muhamad Akmal Saleh dilarang memasuki negeri itu kerana didakwa meningkatkan...

Sosial

Pempengaruh dan usahawan terkenal, Khairul Aming membuktikan kehebatannya sebagai anak Malaysia apabila dia dikenali oleh tukang masak di London. Menerusi satu perkongsian TikTok @christhechindian,...

Sosial

Seorang wanita ‘omputeh’ dakwa rakyat Malaysia dilayan teruk di Korea Selatan dan sangat berbeza dengan cara orang dari negara barat dilayan. Menerusi satu perkongsian...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd