Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Mufti Luah Kesal, Anak Muda Islam Ikut Perarakan Kuil

Baru-baru ini, tular di media sosial satu video anak-anak muda yang dipercayai beragama Islam mengikuti perarakan semasa Hari Thaipusam di Pulau Pinang.

Ikut perarakan kuil

Video yang berdurasi kurang seminit itu memperlihatkan mereka berjalan kaki mengikut penganut-penganut agama Hindu yang merayakan sambutan hari keagamaan mereka.

Tak sensitif perkara yang boleh rosakkan akidah

Tindakan tersebut telah ditegur oleh Mufti Pulau Pinang iaitu Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd Noor yang berasa kesal kerana anak-anak muda di dalam video berkenaan seperti tidak sensitif dengan perkara yang boleh merosakkan akidah dan iman.

Memetik laporan dari Malaysia Gazette, beliau mengatakan yang umat Islam dilarang (haram) menyertai aktiviti yang berkait dengan upacara keagamaan orang bukan Islam kerana dibimbangi perbuatan sedemikian boleh merosak keimanan mereka kepada agama Islam.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Ramai orang Islam dilihat tidak lagi memelihara batas-batas hukum agama, jadi pihak berkuasa agama negeri-negeri hendaklah menjelaskan hukum ini kepada umat Islam dengan kerjasama seperti jawatankuasa qaryah, pegawai masjid, guru takmir dan sebagainya.
“Selain itu, ibu bapa, pendidik dan pimpinan masyarakat juga perlu memainkan peranan menjelaskan kepada generasi baharu umat Islam tentang hukum haram bagi kita menyertai upacara keagamaan atau ritual agama lain,” katanya selepas diminta untuk mengulas berkenaan video remaja yang mengikuti vel-vel semasa hari Thaipusam tempoh hari.

Bimbang mereka salah faham tentang toleransi beragama

Tambah Wan Salim lagi, beliau bimbang golongan muda masa kini tersalah memahami konsep toleransi beragama yang disarankan sehingga boleh memesongkan akidah.

“Toleransi bermaksud rakyat Malaysia hendaklah menghormati kesemua agama yang dianut oleh kaum- kaum di negara ini.
“Bagi Islam pula, toleransi beragama digalakkan tetapi penyertataan umat Islam dalam upcara keagamaan bukan Islam adalah haram, bahkan dibimbangi boleh merosakkan akidah seorsng Muslim,” ujarnya.

Terdahulu, beberapa orang remaja termasuklah perempuan bertudung dilihat berarak dan melungkan vel-vel mengikuti penganut agama Hindu yang merayakan Thaipusam.

Tindakan mereka kurang disenangi ramai kerana bimbang akan pemahaman mereka tentang agama. Walaupun ada yang mengatakan video tersebut dirakam di Pulau Pinang, tetapi perkara terbabit belum dapat dipastikan kesahihannya.

Sumber: Facebook, Malaysia Gazette (Malinda Abdul Malik)

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pemergian sepasang suami isteri yang maut dalam kemalangan membabitkan lima buah kenderaan di Kampung Selamat, Sungai Tong, Setiu semalam mengundang rasa sayu dalam kalangan...

Dunia

Seorang wanita menangis sewaktu menjalani hukuman sebat sebanyak 100 kali di hadapan umum selepas didapati bersalah berzina dengan iparnya. Tak kuat tahan sakit Video...

Lokal

Malang tidak berbau, seorang lelaki dilaporkan maut selepas motosikal ditungganinya dipercayai gagal memotong sebuah kereta sebelum bertembung dengan treler. Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam...

Lokal

Rezeki tak disangka, seorang pelajar perempuan Tingkatan 2 menjadi individu paling muda membayar zakat perniagaan sebanyak RM10,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat...

Advertisement