Sekumpulan pengamal media dari China membuat liputan berkenaan lawatan Presidennya, Xi Jinping meraih perhatian ramai apabila menikmati nasi kandar.
Bukan itu sahaja, lebih mengejutkan kesemua daripada mereka fasih berbahasa Melayu apabila ditanyakan mengenai menu makanan yang dijamah sebagai sajian makan tengah hari.
Pengamal media China fasih Bahasa Melayu
@husnaliangliang Semuanya bercakap bahasa dan order hidangan Malaysia!😋 Kumpulan wartawan China yang bercakap Bahasa Melayu dah sampai Putrajaya untuk wawancara dengan PM! Kena hati-hati ketika makan, jangan kotorkan suit haha! #cinacakapMelayu #hidanganMalaysia #nasikandar #HusnaLiang #fyp
Menerusi hantaran di TikTok @husnaliangliang, memaparkan wartawan dari China Media Group (CMG) bersama rakan-rakannya menikmati makanan tersebut di Putrajaya sambil berborak berkenaan menu makanan itu.
“Semuanya bercakap bahasa dan pesan makanan Malaysia!
“Kumpulan wartawan China yang berbual dalam bahasa Melayu dah sampai Putrajaya untuk wawancara dengan Perdana Menteri. Kena hati-hati ketika makan, jangan sampai baju kotor,” tulis Husna baru-baru ini.
Dalam perkongsian video itu, Husna juga memberikan nama Melayu kepada rakan-rakannya sebagai nama samaran membuatkan netizen bertambah teruja.
Semua pengamal media itu dikenali sebagai Fadil, Rahman, Latifah dan Satria, manakala seorang lagi ‘bos’ iaitu membawa maksud kepada ketua bagi kumpulan tersebut.
Meninjau ke ruangan komen, warganet berasa kagum melihat pengamal media tersebut fasih bertutur menggunakan bahasa kebangsaan biarpun bukan berasal dari Malaysia.
Malah netizen juga turut membandingkan pengamal media itu dengan segelintir individu berbangsa Cina di negara ini yang masih tidak mahu memartabatkan bahasa Melayu malah dipercayai kekok apabila menggunakannya.
Hebat berbahasa kebangsaan
Lagi fasih dari orang Cina Malaysia
Sangat terkejut
Artikel lain: Xi Jinping Anggap China-Malaysia Kawan Karib Dan Rakan Kongsi
Untuk rekod, Xi mengadakan lawatan negara selama tiga hari ke Malaysia bermula 15 hingga 17 April atas jemputan Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim dan beliau disambut dengan istiadat sambutan negara serta diikuti dengan kunjungan menghadap di Istana Negara.
Sumber: TikTok husnaliangliang
