Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

MITI Optimistik, Komited Percepatkan Pelaksanaan Pelaburan Dan Perdagangan

Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) komited untuk mempercepatkan pelaksanaan pelaburan dan perdagangan ke Malaysia.

MITI komited cepatkan pelaksanaan pelaburan & perdagangan

Menterinya, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, pihaknya akan memastikan pelaksanaan kesemua projek pelaburan dan perdagangan dapat direalisasikan secepat mungkin.

Susulan itu, MITI menubuhkan Jawatankuasa Tindakan Pelarasan Pelaburan dan Perdagangan (JTPPP) bagi melancarkan pelaksanaan projek-projek terbabit.

“Fungsi-fungsi utama JTPPP tersebut adalah seperti menyelesaikan isu serta cabaran yang dihadapi oleh pelabur dan pengeksport bagi mempercepatkan pelaksanaan komitmen pelaburan langsung asing dan domestik serta perdagangan antarabangsa,”ujarnya.

MITIArtikel lain: Malaysia- UAE Jalin Kerjasama, Jana Pelaburan RM40.6 Bilion – PM Anwar Ibrahim

Bukan itu sahaja, ia juga berperanan bagi memastikan kesemua projek pelaburan dan perdagangan strategik serta ikonik adalah selari dan bertepatan dengan dasar-dasar semasa yang berkaitan, termasuk Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2023, Pelan Halatuju Peralihan Tenaga Baharu (NETR) dan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, JTPPP berfungsi untuk membentangkan status terkini projek-projek pelaburan dan perdagangan yang telah diumumkan untuk pemantauan.

Tambahnya, jawatankuasa tersebut juga berfungsi untuk mengesyorkan cadangan mengenai langkah serta strategi yang bersesuaian dalam memudahcara perniagaan, mengurangkan karenah birokrasi dan melancarkan perjalanan pelabur bagi pelaksanaan projek-projek berimpak tinggi secara pantas dan tuntas.

“JTPPP juga berfungsi untuk menyelaras dan memperukukuhkan kerjasama dengan semua Kementerian atau Agensi di peringkat Persekutuan dan negeri dalam menyelaras perkara-perkara berkaitan pelaburan dan perdagangan di Malaysia,”menurut kenyataan.

MITI

Antara lainnya, mesyuarat pertama JTPPP tersebut juga membincangkan kerja-kerja pelaksanaan seperti Projek Pembangunan Automotive High-Tech Valley (AHTV) dan cadangan pembangunan Kerian Integrated Industrial Park (KIIP) bersama Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan.

Ia turut membincangkan status terkini pelaburan asing dan domestik yang masih ada dalam pelaksanaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“JTPPP bertanggungjawab untuk melaporkan status pelaksanaan projek pelaburan dan perdagangan tersebut kepada Majlis Pelaburan Negara (MPN) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri,”menurut kenyataan lagi.

 

+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Written By Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.