Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

MCMC, Microsoft Malaysia Jalin Kerjasama Teroka Manfaat Industri AI

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) dengan Microsoft Malaysia menjalinkan kerjasama strategik melalui Memorandum Persefahaman (MoU) serta pelancaran program pembangunan kapasiti dalam Kecerdasan Buatan (AI) iaitu MCMC – Microsoft AI TEACH semalam.

Foto: X @fahmi_fadzil

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil melalui satu hantaran di akaun X berkata, menerusi perjanjian MoU berkenaan, MCMC dengan Microsoft bekerjasama meneroka manfaat dan pengetahuan mengenai AI.

“MCMC dan Microsoft Malaysia akan bekerjasama untuk meneroka manfaat sosioekonomi AI, termasuk usaha untuk mempersiapkan tenaga kerja masa hadapan dengan pengetahuan AI dan kemahiran digital,” katanya.

Foto: X @fahmi_fadzil

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau juga berkata, seramai 1,600 ahli komuniti berhampiran Pusat Sebaran Maklumat Nasional (NADI) terlibat dalam program MCMC – Microsoft AI TEACH, khususnya golongan rentan akan menerima latihan dan pensijilan dalam kemahiran AI.

“Insya-Allah program tersebut akan membantu meningkatkan kebolehpasaran 1,000 orang peserta melalui inisiatif padanan pekerjaan MyFutureJobs.
“Semoga usaha mentransformasikan Malaysia sebagai negara berpacukan digital menerusi teknologi akan beroleh kejayaan, demi kesejahteraan yang inklusif untuk rakyat,” jelasnya.

Foto: FB MCMC

Untuk makluman, kerjasama tersebut telah dimeterai oleh Pengerusi MCMC Tan Sri Mohamad Salim Fateh Din dan Pengarah Urusan Microsoft Malaysia K. Raman yang disaksikan oleh Fahmi sendiri.

Sumber: X @fahmi_fadzil

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh Azurah Amilkasan

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd