Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Lepas Nekad Iklan Jual Ginjal, Guru Akhirnya Terima Bayaran Gaji Tertunggak 2 Bulan

Seorang guru di Boalemo, dalam wilayah Gorontalo akhirnya menerima gaji yang tertunggak selama 2 bulan sehingga dia terpaksa memuat naik iklan menjual buah pinggang sendiri kerana sudah tiada biaya untuk persekolahan anak-anaknya.

Nekad iklan jual buah pinggang

Menerusi media sosialnya baru-baru ini, Nurhayati Saidi telah iklan tersebut selepas berasa geram dengan pihak sekolah yang tidak membayar gajinya selama 2 bulan.

Dah terima gaji lepas viral

Namun begitu, memetik laporan dari detiksulsel, selepas perkongsian tersebut viral dia sudahpun mendapat gajinya dan  Pejabat Pendidikan Daerah Boalemo mengaku telah memanggil guru berkenaan serta menasihatinya agar tidak mengulangi kesilapan serupa pada masa akan datang.

“Pihak kami sudah memanggil guru tersebut bagi menasihatinya dan mendapatkan penjelasan mengenai tindakannya yang mahu menjual buah pinggang menerusi akaun media sosial,” kata Ketua Pembangunan Guru dan Kakitangan Pendidikan Pejabat Pendidikan Boalemo, Rikpson Utiarahman.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, isu kelewatan dalam pembayaran gaji itu adalah disebabkan oleh isu pentadbiran, namun gaji semua guru termasuk Nurhayati Saidi sudahpun dibayar.

Selain daripada guru wanita itu, ada sebilangan guru lain lagi di daerah tersebut tidak menerima gaji selama tiga bulan tanpa diberikan alasan yang jelas daripada pemerintah.

Sumber: detiksulsel 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Nasional

Penutupan pintu pagar balai polis selepas jam 10 malam di seluruh negara tidak akan menjejaskan proses penyampaian perkhidmatan polis kepada masyarakat apabila ia mula...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd