Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Lepas Nekad Iklan Jual Ginjal, Guru Akhirnya Terima Bayaran Gaji Tertunggak 2 Bulan

Seorang guru di Boalemo, dalam wilayah Gorontalo akhirnya menerima gaji yang tertunggak selama 2 bulan sehingga dia terpaksa memuat naik iklan menjual buah pinggang sendiri kerana sudah tiada biaya untuk persekolahan anak-anaknya.

Nekad iklan jual buah pinggang

Menerusi media sosialnya baru-baru ini, Nurhayati Saidi telah iklan tersebut selepas berasa geram dengan pihak sekolah yang tidak membayar gajinya selama 2 bulan.

Dah terima gaji lepas viral

Namun begitu, memetik laporan dari detiksulsel, selepas perkongsian tersebut viral dia sudahpun mendapat gajinya dan  Pejabat Pendidikan Daerah Boalemo mengaku telah memanggil guru berkenaan serta menasihatinya agar tidak mengulangi kesilapan serupa pada masa akan datang.

“Pihak kami sudah memanggil guru tersebut bagi menasihatinya dan mendapatkan penjelasan mengenai tindakannya yang mahu menjual buah pinggang menerusi akaun media sosial,” kata Ketua Pembangunan Guru dan Kakitangan Pendidikan Pejabat Pendidikan Boalemo, Rikpson Utiarahman.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, isu kelewatan dalam pembayaran gaji itu adalah disebabkan oleh isu pentadbiran, namun gaji semua guru termasuk Nurhayati Saidi sudahpun dibayar.

Selain daripada guru wanita itu, ada sebilangan guru lain lagi di daerah tersebut tidak menerima gaji selama tiga bulan tanpa diberikan alasan yang jelas daripada pemerintah.

Sumber: detiksulsel 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pemergian sepasang suami isteri yang maut dalam kemalangan membabitkan lima buah kenderaan di Kampung Selamat, Sungai Tong, Setiu semalam mengundang rasa sayu dalam kalangan...

Dunia

Seorang wanita menangis sewaktu menjalani hukuman sebat sebanyak 100 kali di hadapan umum selepas didapati bersalah berzina dengan iparnya. Tak kuat tahan sakit Video...

Sukan

Jurulatih pasukan bolasepak kebangsaan Indonesia, Shin Tae Yong telah meminta agar anak buahnya tidak berpuasa ketika turut menentang Burundi pada 25 dan 28 Mac...

Lokal

Malang tidak berbau, seorang lelaki dilaporkan maut selepas motosikal ditungganinya dipercayai gagal memotong sebuah kereta sebelum bertembung dengan treler. Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam...

Advertisement