Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Lepas Nekad Iklan Jual Ginjal, Guru Akhirnya Terima Bayaran Gaji Tertunggak 2 Bulan

Seorang guru di Boalemo, dalam wilayah Gorontalo akhirnya menerima gaji yang tertunggak selama 2 bulan sehingga dia terpaksa memuat naik iklan menjual buah pinggang sendiri kerana sudah tiada biaya untuk persekolahan anak-anaknya.

Nekad iklan jual buah pinggang

Menerusi media sosialnya baru-baru ini, Nurhayati Saidi telah iklan tersebut selepas berasa geram dengan pihak sekolah yang tidak membayar gajinya selama 2 bulan.

Dah terima gaji lepas viral

Namun begitu, memetik laporan dari detiksulsel, selepas perkongsian tersebut viral dia sudahpun mendapat gajinya dan  Pejabat Pendidikan Daerah Boalemo mengaku telah memanggil guru berkenaan serta menasihatinya agar tidak mengulangi kesilapan serupa pada masa akan datang.

“Pihak kami sudah memanggil guru tersebut bagi menasihatinya dan mendapatkan penjelasan mengenai tindakannya yang mahu menjual buah pinggang menerusi akaun media sosial,” kata Ketua Pembangunan Guru dan Kakitangan Pendidikan Pejabat Pendidikan Boalemo, Rikpson Utiarahman.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, isu kelewatan dalam pembayaran gaji itu adalah disebabkan oleh isu pentadbiran, namun gaji semua guru termasuk Nurhayati Saidi sudahpun dibayar.

Selain daripada guru wanita itu, ada sebilangan guru lain lagi di daerah tersebut tidak menerima gaji selama tiga bulan tanpa diberikan alasan yang jelas daripada pemerintah.

Sumber: detiksulsel 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Hajar
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Spotlight

Nama selebriti Indonesia, Lucinta Luna rasanya tidak perlu diperkenalkan lagi. Mana tidaknya, ada sahaja kontroversi yang dibangkitkan sehingga menjadi bualan hangat ramai. Malah, sebelum ini dia...

Spotlight

Selebriti Indonesia, Lucinta Luna atau nama sebenarnya Muhammad Fattah mendedahkan dia mengalami ‘morning sickness’ yang teruk susulan kehamilannya. Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.