Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Lepas Nekad Iklan Jual Ginjal, Guru Akhirnya Terima Bayaran Gaji Tertunggak 2 Bulan

Seorang guru di Boalemo, dalam wilayah Gorontalo akhirnya menerima gaji yang tertunggak selama 2 bulan sehingga dia terpaksa memuat naik iklan menjual buah pinggang sendiri kerana sudah tiada biaya untuk persekolahan anak-anaknya.

Nekad iklan jual buah pinggang

Menerusi media sosialnya baru-baru ini, Nurhayati Saidi telah iklan tersebut selepas berasa geram dengan pihak sekolah yang tidak membayar gajinya selama 2 bulan.

Dah terima gaji lepas viral

Namun begitu, memetik laporan dari detiksulsel, selepas perkongsian tersebut viral dia sudahpun mendapat gajinya dan  Pejabat Pendidikan Daerah Boalemo mengaku telah memanggil guru berkenaan serta menasihatinya agar tidak mengulangi kesilapan serupa pada masa akan datang.

“Pihak kami sudah memanggil guru tersebut bagi menasihatinya dan mendapatkan penjelasan mengenai tindakannya yang mahu menjual buah pinggang menerusi akaun media sosial,” kata Ketua Pembangunan Guru dan Kakitangan Pendidikan Pejabat Pendidikan Boalemo, Rikpson Utiarahman.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, isu kelewatan dalam pembayaran gaji itu adalah disebabkan oleh isu pentadbiran, namun gaji semua guru termasuk Nurhayati Saidi sudahpun dibayar.

Selain daripada guru wanita itu, ada sebilangan guru lain lagi di daerah tersebut tidak menerima gaji selama tiga bulan tanpa diberikan alasan yang jelas daripada pemerintah.

Sumber: detiksulsel 

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Kolumnis

Persediaan umat Islam dalam menyambut kedatangan lebaran Aidilfitri yang berbaki tidak kurang dari seminggu merupakan detik yang sering menjadi keutamaan dalam setiap keluarga. Keterujaan...

Lokal

Pemuda UMNO Bahagian Johor mahu tindakan tegas dikenakan ke atas individu yang didakwa memuat naik hantaran menghina Yang di-Pertuan Agong di media sosial pada...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd