Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Lelaki Minum Air Kencing Sendiri, Terperangkap Empat Hari Dalam Runtuhan

Hari ini memasuki hari kelima operasi mencari dan menyelamat mangsa gempa bumi yang berlaku di selatan Turkiye dan utara Syria sedang giat dilakukan.

Sehingga ke hari ini, ratusan ribu mangsa telah kehilangan tempat tinggal dan terkorban dalam runtuhan bangunan akibat gegaran gempa bermagnitud 7.8 yang berlaku pada Isnin pagi.

Pelbagai usaha dilakukan dan banyak pihak di serata dunia menghulurkan bantuan bagi memudahkan dan membantu pencarian mangsa termasuk Malaysia menghantar pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART).

Terperangkap 4 hari, lelaki terpaksa minum air kencing sendiri

Terbaharu, seorang lelaki ditemui selamat selepas empat hari terperangkap di bawah runtuhan di bandar Gaziantep, Turkiye.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sewaktu ditemui dan ditanya oleh wartawan, mangsa dikenali Adnan Muhammad Korkut, 17, memberitahu dia terpaksa minum air kencing sendiri sepanjang empat hari terperangkap.

“Saya pergi ke tandas dan saya minum air kencing sendiri. Saya dapat bertahan kerana cara itu, terima kasih kepada Tuhan.”ujarnya sementara menunggu bantuan daripada anggota penyelamat.

Terperangkat di tingkat bawah tanah…

Berkongsi detik sukar itu, Adnan menambah dia terperangkap di tingkat bawah tanah sebuah bangunan tetapi mempunyai ruang untuk bergerak.

Dalam pada itu, Adnan meluahkan kesyukuran kerana pasukan SAR menemuinya walaupun mengakui sedikit cemas apabila mereka menggunakan jengkaut untuk mencari mangsa.

Bagaimanapun, pekerja kemudian menghentikan penggalian selepas mendengar pergerakannya.

“Saya hanya menanti kamu semua untuk tiba, sendirian. Alhamdulillah kerana anda tiba… terima kasih kepada semua,”luahnya.

Bagaimanapun, pekerja kemudian menghentikan penggalian selepas mendengar pergerakannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, salah seorang anggota SAR dikenali Yasemin mengakui sudah tidak tidur selama empat hari bagi menyelamatkan Adnan apabila memikirkan dia mempuyai anak seperti remaja berkenaan.

 

“Saya bersumpah dengan awak, saya sudah empat hari tidak tidur. Saya bersumpah saya tidak tidur, saya cuba untuk mengeluarkan awak. Saya sangat sayangkan awak.
“Saya mempunyai seorang anak lelaki seperti anda,” katanya kepadanya sambil memeluk Adnan.

Setakat ini, dilaporkan kejadia itu telah meragut lebih 21,000 nyawa di Turkiya dan Syria.

Sumber: YouTube TRT World,

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Anggota polis berpangkat Lans yang didakwa menembak isterinya, Safsufarnisya Salleh, 27 dengan lebih dari lima tembakan meminta agar dibawa ke pusara allahyarham. Permintaan itu...

Dunia

Demi konten dan perhatian, sesetengah orang sanggup melanggar larangan yang telah ditetapkan agama sedangkan dia sedar bahawa apa yang dilakukan adalah berdosa. Demi konten...

Spotlight

Sebelum ini, kecoh di media sosial apabila nama pelawak Indonsia iaitu Daus Mini didakwa curang belakang isterinya, Shelvie Hana Wijaya. Pun begitu, segalanya berubah...

Spotlight

Kereta pengarah dan penulis skrip filem kontroversi Mentega Terbang, Mohd Khairi Anwar Jailani serta pelakon karya tersebut disimbah cat dan bahan asid hari ini....

Advertisement