Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

KPM Benarkan Murid Pakai Busana Tradisional Yang Sesuai & Sopan

Kementerian Pendidikan (KPM) menegaskan semua murid dibenarkan untuk pakai busana tradisional yang bersesuaian dan sopan sewaktu menghadiri aktiviti kebudayaan dan kesenian.

Benarkan Murid Pakai Busana Tradisional

Memetik laporan dari Berita Harian, KPM dalam satu kenyataannya memaklumkan bahawa pihaknya mengambil perhatian beberapa isu tular mengenai kebenaran pemakaian busana tradisional mengikut kaum dalam aktiviti kebudayaan dan kesenian yang membabitkan murid di institusi pendidikan bawah kementerian.

“Ini adalah berdasarkan kepada Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) Bilangan 3/1984: Garis Panduan Mengenai Aktiviti-Aktiviti Kebudayaan di Sekolah-Sekolah.
“Jadi merujuk kepada isu tular yang dilaporkan oleh beberapa portal berita, pihak sekolah terbabit sudah mengambil langkah proaktif dengan mengadakan perbincangan bersama wakil ibu bapa dan murid-murid.
Penambahbaikan kepada penganjuran aktiviti yang dirancang juga dilakukan oleh pihak sekolah dan isu yang berbangkit dapat diselesaikan dengan baik,” ujar KPM.

Pakai Busana Tradisional

Kredit foto: Berita Harian

Pemakaian aksesori dibenarkan pada hari tertentu

Dalam pada itu, pemakaian aksesori lain yang mengikut kesusaian aktiviti kebudayaan dan kesenian juga dibenarkan oleh pihak KPM.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tujuan kebenaran tersebut diberi adalah untuk terus menggalakan murid-murid memupuk semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat yang berbilang bangsa di Malaysia.

Kebenaran juga diberi kepada murid untuk memakai hiasan tambahan seperti gelang, rantai dan aksesori mengikut kesesuaian pakaian tradisi.
“KPM sentiasa menggalakkan pembabitan murid-murid dalam aktiviti kebudayaan dan kesenian yang bertujuan untuk memupuk semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat berbilang kaum di negara ini,” menurut KPM.

Pakai Busana Tradisional

Kredit foto: Berita Harian

Sumber: Berita Harian (Saadiah Ismail)

 

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Siti Hajar
Written By Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Bekas tunang selebriti Indonesia, Lucinta Luna kembali menjadi bualan hangat ramai apabila dia dikatakan bertukar karier baharu sebagai bintang porno selain menawarkan perkhidmatan seks....

Spotlight

Selebriti terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) yang bakal melangsungkan perkahwinan di Bali bersama jejaka pilihan hatinya, Tiko Aryawardhana dikhabarkan mendapat restu sepenuhnya daripada...

Politik

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu dinobatkan sebagai ‘Bapa Malaysia’ atas sumbangan beliau dalam isu berkait Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Memetik laporan Harian...

Sukan

Ratu skuasy negara S. Sivasangari melakar kejayaan membanggakan selepas dinobatkan sebagai juara Kejohanan Skuasy Terbuka Kelab Bola Sepak Hong Kong, kelmarin. Sivasangari, pemain ranking...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.