Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Ketandusan Idea? Fahmi Fadzil Gesa PN Hentikan Isu Perkauman

Pemimpin-pemimpin Perikatan Nasional (PN) digesa untuk menghentikan isu perkauman ketika berpolitik kerana dianggap tidak matang.

Memetik laporan Sinar Harian, Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil menyatakan bahawa pihak pembangkang yang kini dilihat sudah ketandusan idea perlu berhenti bermain isu perkauman memandangkan pemimpin Parti Islam Se-Malaysia (PAS) sendiri menghantar anak-anak ke sekolah Cina.

Foto: Bernama

“Jangan guna isu perkauman, mainkan sentimen seperti ini kerana ia adalah senjata makan tuan. Berapa ramai pimpinan PAS siap hantar anak-anak mereka ke sekolah Cina malah saya difahamkan cucu Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang pun dihantar ke sekolah Cina,” katanya semalam.

Fahmi berkata, memandangkan Malaysia merupakan sebuah negara sederhana dan wasatiyah, PN perlu bersikap matang dengan tidak menyentuh isu seperti sekolah vernakular perkauman.

“Ini amaran penting kerana Malaysia adalah sebuah negara sederhana dan wasatiyah. Kita tidak keterlaluan jadi bila dimainkan isu seperti sekolah vernakular perkauman ini adalah politik tidak matang,” ujarnya.

Dalam pada itu, beliau turut menafikan dakwaan kononnya Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memboikot Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kubu Bharu (KKB) sedangkan Anwar sendiri yang menandatangani watikah pencalonan Pakatan Harapan (PH) tersebut.

Foto: Business Today

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mengulas lanjut, Pengerusi Komunikasi PH itu berkata, perbezaan dapat dilihat apabila pemimpin parti pembangkang yang terus memboikot calon parti tersebut dan tidak hadir untuk berkempen meskipun sudah hari kelima.

“Saya dimaklumkan semalam Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan sepatutnya turun berkempen, namun tidak nampak, jelas kegusaran dan kehampaan di wajah Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali,” jelasnya.

Sumber: Sinar Harian (Roskhoirah Yahya)

Nadhirah Suhaimi
Ditulis oleh Nadhirah Suhaimi

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd