Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Jangkaan Meleset, Muhyiddin Luah Kecewa – “Terima Kasih Anwar Turunkan Harga Telur 3 Sen”

Presiden parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin meluahkan rasa kecewa apabila jangkaan awalnya berhubung pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menurunkan harga barang sebagai satu mekanisme komprehensif meleset.

Menerusi perkongsian di Facebook, Muhyiddin telah memuat naik satu hantaran berbaur sarkastik dengan mengucapkan terima kasih kepada Anwar berhubung penurunan harga telur yang dikatakan mampu mengembalikan hasil penjimatan subsidi diesel kepada rakyat.

Foto: Free Malaysia Today

Menurut beliau, inisiatif kerajaan itu bukan sahaja meningkatkan harga telur, malah barangan dan perkhidmatan seperti tambang bas sekolah turut terkesan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Terima kasih lah Perdana Menteri kerana mengumumkan penurunan harga telur sebanyak 3 sen. Katanya ini sebahagian daripada usaha kerajaan untuk mengembalikan hasil penjimatan penyasaran subsidi diesel kepada rakyat.
“Jadi, saya jangkakan Perdana Menteri nak umumkan satu mekanisme komprehensif untuk menurunkan harga barang,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Foto: Bernama

Sementara itu, bekas Perdana Menteri itu berkata, jangkaannya meleset apabila beliau melihat tiada sebarang kenyataan mengenai pakej ekonomi dan bantuan rakyat bernilai RM4 bilion yang bersamaan dengan jumlah penjimatan perbelanjaan kerajaan hasil penyasaran subsidi.

“Namun yang diumumkan hanyalah penurunan harga telur yang melibatkan perbelanjaan kerajaan sebanyak RM100 juta sahaja.
“Jangkaan saya meleset,” ujarnya.

Semalam, Anwar telah membuat pengumuman bahawa pihak kerajaan menurunkan harga runcit telur ayam di seluruh Malaysia sebanyak tiga sen sebiji sebagai langkah untuk mengembalikan hasil penjimatan penyasaran subsidi kepada rakyat.

Sumber: Facebook @Muhyiddin Yassin

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nadhirah Suhaimi
Ditulis oleh Nadhirah Suhaimi

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd