Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Isu Kebakaran KK Mart, AMK Gesa Dr Akmal Saleh Bertanggungjawab

Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK), Nabil Halimi menggesa Ketua Pemuda UMNO, Dr Muhammad Akmal Saleh untuk bertanggungjawab rentetan isu kebakaran cawangan KK Mart.

Merujuk kenyataan media di Facebook rasmi AMK Malaysia, mereka menyatakan keprihatinan yang mendalam terhadap isu kebakaran KK Mart yang disyaki berpunca daripada sabotaj pihak tertentu.

Foto : IG Nabil Halimi

AMK turut menegaskan bahawa pemimpin politik seharusnya berperanan dalam meredakan ketegangan yang dihadapi masyarakat majmuk, bukan sebaliknya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya, mereka melihat bahawa Dr Akmal masih enggan mengakui kesan tindakannya yang terlalu berapi-api dan boleh dikatakan sebagai melampau terhadap isu ini.

“Agama Islam harus ditegakkan dengan hikmah dan bukannya dengan kemarahan yang berlebihan. Janganlah kerana sikap melampau kamu, negara ini binasa.

Foto : IG Dr Akmal Saleh

“Sabda Nabi Muhammad SAW “Awasilah kamu dalam melampau dalam beragama, karena binasanya orang-orang sebelum kamu adalah disebabkan sikap melampau mereka dalam beragama” (Riwayat Ibn Hibban),” katanya hari ini.

Oleh yang demikian, AMK mendesak Dr Akmal agar bertanggungjawab terhadap ketegangan yang semakin meningkat dalam kalangan masyarakat yang didakwa berpunca daripada seruannya untuk memboikot premis berkenaan.

Di samping menekankan bahawa pemimpin muda perlu menonjolkan idealisme yang bersatu, AMK juga menyeru masyarakat supaya mengekalkan ketenangan dan memberikan kepercayaan sepenuhnya kepada PDRM berhubung isu ini.

Tambahnya lagi, perkara seperti ini sangat penting bagi memelihara keamanan dan keharmonian yang telah menjadi landasan serta kekuatan negara Malaysia yang berbilang bangsa selama ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber : Facebook AMK Malaysia

+ posts

Avatar
Ditulis oleh Nadhirah Suhaimi

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd