Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sukan

Isu Atlet Tak Bayar Cukai Pendapatan Perlu Dipandang Serius

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) memaklumkan pihaknya memandnag serius dengan isu atlet tak bayar cukai pendapatan masing-masing

Menurut laporan Harian Metro, Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli Abd Halim menjelaskan program kesedaran kepada atlet akan dipergiatkan supaya mereka peka dengan tanggungjawab masing-masing.

Isu atlet tak bayar cukai

Artikel lain: ISN Wujudkan Klinik Kesihatan Untuk Atlet Wanita

“Perkara ini memang menjadi satu isu dalam kalangan atlet sebab mereka bukan bergaji macam orang lain. Mereka masuk pertandingan, menang dan kemudian dapat insentif atau wang ganjaran daripada satu-satu kejohanan.
“Kadang-kadang banyak, kadang-kadang sikit. Ada satu-satu masa jumlah (ganjaran) yang diterima mereka itu perlu dicukaikan dan sebagainya.
“Ia (ganjaran) sebenarnya bukanlah jumlah tetap dan mereka (atlet) ada kesulitan untuk memahami cara mengurus (pendapatan),” katanya pada sidang media selepas merasmikan Kejohanan Liga Sukan Komuniti (LSK) Peringkat Kebangsaan 2023, hari ini.

Bukan itu sahaja, sesi advokasi akan dilakukan dari semasa ke semasa yang akan melibatkan Lembaga Hasil Dalam Negeri (PLKN) mengenai kepentingan melunaskan cukai pendapatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kita sentiasa adakan sesi advokasi dari semasa ke semasa. LHDN juga dilibatkan bagi membantu terangkan cara mereka (ahli sukan) menguruskan kewangan masing-masing. Perkara ini sememangnya sedang digiatkan di peringkat MSN (Majlis Sukan Negara) dan jabatan-jabatan,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan sebanyak  243 kes tunggakan cukai membabitkan komuniti sukan dengan jumlah keseluruhan kerugian mencecah RM15.873 juta.

Apa yang lebih mengejutkan, LHDN telah mengenalpasti 137 kes baharu dalam tempooh tujuh bulan yang membabitkan jumlah keseluruhan kira-kira RM3.133 juta.

Bagaimanapun, statistik LHDN menunjukkan sukan bola dan badminton merupakan pembayar cukai paling tinggi berbanding sukan yang lain.

Sumber: Harian Metro

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.