Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Imam Turki Dakwa Ditahan Di Mekah Selepas Guna Perkataan ‘Palestin’?

Seorang iman Turki dikenali sebagai Mustafa Efe didakwa telah ditahan sewaktu di Mekah susulan menggunakan perkataan ‘Palestin’ dan ‘Gaza’.

Ditahan ketika di Mekah

Memetik laporan dari BNN Turkey, Mustafa Efe telah memberitahu tentang penahannnya menerusi satu video ringkas di media sosial dan menjelaskan bahawa telah ditahan kerana dipercayai menggunakan dua perkataan tersebut.

Dia turut berkongsi gambar keadaannya yang digari di bahagian kaki dan dimuat naik semula oleh pihak Daily Islamist di aplikasi X.

Imam Turki sudah bebas & kembali lakukan umrah

Walau bagaimanapun, dia telah menyatakan tempoh tahanannya selama beberapa jam sudah tamat dan dibenarkan mengerjakan umrah semula.

Mustafa Efe juga sempat memuat naik gambar berlatarbelakangkan Kaabah dan memaklumkan masalah yang berlaku sudah selesai.

View this post on Instagram

Advertisement. Scroll to continue reading.

A post shared by Hafız Mustafa Efe Resmi Hesabı (@hafizmustafaefe)

Sudah tentu penahanan imam berkenaan menarik perhatian ramai memandangkan ia berlaku di dalam kawasan Masjidil Haram.

Punca ditahan sebab terbangkan dron

Walau bagaimanapun, menerusi keterangan daripada akaun X MuneebMy, dia memberitahu bahawa menyebut perkataan ‘Palestin’ dan ‘Gaza’ bukan punca sebenar penahanan tersebut kerana difahamkan individu itu telah menerbangkan dron yang pastinya melanggar peraturan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hal ini dikongsi rakan kepada imam berkenaan di ruangan Insta Story dan memaklumkan hal sebenar.

 

Sumber: BNN Turkey, X MuneebMY, X Daily Islamist

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Hajar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Polis masih menjalankan siasatan untuk mencari seorang guru wanita dari Sekolah Kebangsaan Kota Masai 3, Pasir Gudang, Johor yang dilaporkan hilang sejak 26 Disember...

Lokal

Persatuan Hindu Agamam Ani Malaysia meminta kerajaan tidak terus menutup mulut dalam isu melibatkan penceramah bebas, Firdaus Wong yang didakwa menyarankan cara mengislamkan remaja...

Lokal

Kedua-dua peguam yang mewakili ibu Zayn Rayyan bantah permohonan polis untuk rekod pengakuan anak guam mereka di Mahkamah Majistret 2 di Petaling Jaya pada...

Sosial

Majlis Ulama Indonesia (MUI) tampil memberi penjelasan dengan menyiasat dakwaan video yang tular berhubung penduduk mendaki Gunung Bawakaraeng di wilayah Sulawesi untuk melakukan ibadat...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd