Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sosial

Ikut Jejak Anak, Lelaki Peluk Islam Di Usia 89 Tahun

Tular seorang lelaki berasa dari Nanjing, China yang telah menerima hidayah di bulan Ramadan ini dan mengikut jejak anaknya untuk peluk Islam di usia 89 tahun.

Memetik laporan Harian Metro, kisah lelaki bernama Shi Xing Hua yang telah datang ke Malaysia untuk mempelajari agama Islam dengan lebih mendalam.

Kisah lelaki ini mendapat perhatian selepas anaknya, Ahmad Shi Rong Xuan yang memuat naik video perjalanan hijrah bapanya di TikTok.

Dalam pada itu, Xing Hua berkata dia sudah lama menyimpan hasrat untuk memeluk Islam disamping menyuarakan kesyukuran kerana ia termakbul juga.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Keinginan itu semakin bertambah selepas datang ke negara ini beberapa hari lalu.
“Selepas datang ke sini, setiap hari saya ke masjid dan rakan anak saya, Imam Ma Peng yang banyak mengajar saya mengenai ilmu agama.
“Jam 4.50 petang semalam, Imam Ma Peng membantu mengislamkan saya dan berucap dua kalimah syahadah di hadapannya,” katanya.

Tambahnya, buat masa sekarang dia masih belum berpuasa namun akan belajar dan melakukan kewajipan itu seperti yang dituntut Islam.

“Bukan sekarang tetapi akan perlahan-lahan cuba kerana tak mungkin saya boleh berpuasa secara tiba-tiba.
“Tapi memandangkaan saya melihat keluarga anak saya berpuasa setiap hari, jadi saya beritahu mereka untuk tidak sediakan makanan buat saya kerana mahu menghormati mereka,” ujarnya.

Lelaki Peluk Islam Di Usia 89 Tahun

Sementara itu, anaknya Ahmad pula menyuarakan rasa gembira apabila mendapat tahu bapanya mahu memeluk Islam.

Katanya, sudah tentu dia akan menyokong hasrat Xing Hua disamping menganggap hidayah itu hadiah Allah SWT buat bapanya di bulan Ramadan.

“Ayah beritahu saya dia sudah lama belajar solat di masjid di Nanjing. Apabila ayah datang ke Malaysia beberapa hari lalu, dia beritahu saya keinginannya memeluk Islam.
“Rakan saya, Imam Ma Peng mengajar ayah cara solat dan mendalami ilmu agama serta membantu mengislamkan ayah semalam,” kongsinya.

Sekadar info, Ahmad memeluk Islam pada 5 mac 2000 selepas berkahwin dengan isterinya dan sejak dari itu, dia banyak menyebarkan ajaran Islam khususnya kepada kaum Cina di negara ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Harian Metro (Redzuan Muharam) , TikTok @eyushang_shi

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd