Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Iklan Rasis Cetus Perdebatan, Big Pharmacy Mohon Maaf

Syarikat Big Pharmacy tampil memohon maaf secara terbuka selepas tular sebuah video pengiklanan mereka, baru-baru ini yang mencetuskan perdebatan. Ia berikutan penerbitan video komersial yang dianggap rasis dan menghina masyarakat beragama Hindu.

Dalam video tersebut, jelas memaparkan watak seorang jurujual yang memakai pakaian kaum India menggunakan ‘bindi’ di dahinya untuk mengimbang barang-barang yang dibeli pelanggan.

Big Pharmacy mohon maaf

Berikutan itu, Big Pharmacy memohon maaf dan mengambil tanggungjawab sepenuhnya atas kesilapan yang telah mereka lakukan.

“Kami ingin memohon maaf atas video promosi yang tidak sensitif baru-baru ini di media sosial.
“Kami mengakui sifat menyakitkan dan menyinggung perasaan dalam kandungan ini dan menuntut tanggungjawab penuh atas kekurangan usaha wajar kami.
“Kandungan yang dipersoalkan bertentangan dengan nilai kepelbagaian dan keterangkuman dan kami telah pun mengambil langkah segera untuk menangani isu ini secara dalaman bagi memastikan situasi sedemikian tidak berulang,” katanya dalam kenyataan.

Big Pharmacy mohon maaf

Syarikat berkenaan turut memberi jaminan akan melakukan yang lebih baik untuk memastikan kandungan yang dihormati, sensitif dan mewakili budaya dalam komuniti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: X @tgwtst

Farah Nadia
Ditulis oleh

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Sosial

Seorang wanita dari Indonesia mohon maaf selepas video TikToknya yang memaparkan dakwaan dia tidak pernah mendengar suara azan di Malaysia menjadi tular. Menerusi satu...

Sosial

Tular di media sosial memaparkan gambar dan video sekumpulan sami Buddha sedang berehat di sebuah masjid di Temanggung di Jawa Tengah, Indonesia. Menerusi saluran...

Lokal

Penglibatan pengasas kedai serbaneka KK Mart, Datuk Seri Dr Chai Kee Kan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Uzbekistan bagi lawatan rasmi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd