Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Gesa Tindakan Segera, PAS Kutuk Ugutan Cederakan Teresa Kok

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menggesa tindakan segera serta mengutuk keras terhadap surat ugutan bunuh yang diterima oleh salah seorang pemimpin Parti Tindakan Demokratik (DAP) iaitu Teresa Kok Suh Sim pada Sabtu.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berpendapat bahawa Ahli Parlimen Seputeh itu layak untuk menerima perlindungan daripada sebarang perbuatan jenayah serta perkara-perkara yang bertentangan dengan undang-undang di negara ini.

Foto: Sinar Harian

Beliau turut berkata, PAS mengetahui tentang siasatan kes yang telah dilakukan oleh pihak polis di bawah Seksyen 507 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan menakutkan secara jenayah melalui kaedah perhubungan sembunyi nama.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sebagai rakyat Malaysia dan lebih-lebih seorang Ahli Parlimen, YB. Teresa berhak mendapat semua perlindungan yang disediakan di bawah undang-undang negara, selain berhak menjalani kehidupan, baik sebagai individu mahu pun ahli politik, dengan aman dan bebas daripada ketakutan atau ancaman.
“PAS berharap ia dapat disegerakan kerana perbuatan jenayah seperti ini tidak boleh diterima sama sekali dalam masyarakat kita,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Memandangkan kes keganasan serta merosakkan yang melibatkan orang politik, tentera, sukan, perniagaan dan seumpamanya semakin meningkat, Takiyuddin menggesa agar siasatan dan pendakwaan segera perlu diutamakan.

Foto: X Teresa Kok

Jelasnya, kelewatan tindakan terutamanya daripada pihak berwajib bakal menimbulkan perasaan tidak selamat dan panik dalam masyarakat.

“PAS menggesa semua pihak agar sentiasa mematuhi undang- undang dan menjunjung budaya aman, selain menolak semua bentuk perbuatan atau kecenderungan yang boleh menggugat kesejahteraan dan keselamatan individu dan masyarakat, tanpa mengira warna kulit, kepercayaan, pegangan politik dan sebagainya,” ujarnya.

https://www.facebook.com/TakiyuddinMyLaw/posts/pfbid0xPmugR5MgUb732N66aWzsYXaYSfQwAeiVdx16HLdZK9YsmdjVzyErEFZha32eZfVl

Susulan itu, Ahli Parlimen Kota Bharu itu juga yakin bahawa selain pihak berwajib, orang ramai juga memainkan peranan penting dalam memastikan keamanan dan ketertiban sosial sekali gus menjadikan negara ini terjamin serta boleh dinikmati oleh semua pihak.

Sumber: Facebook Takiyuddin Haji Hassan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nadhirah Suhaimi
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Lokal

Polis berjaya mengesan pelaku dalam video tular di media sosial sejak semalam yang memaparkan seorang lelaki memukul seorang wanita, dipercayai isterinya di sebuah hotel...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd