Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Dakwaan Projek Mega Gagal, UMNO Kedah Sifatkan Sanusi Cuba Lepas Tanggungjawab

Pertubuhan Kebangsaaan Melayu Bersatu (UMNO) Kedah menyifatkan Menteri Besar negeri tersebut, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor cuba melepaskan tanggungjawabnya susulan dakwaan projek mega yang dikatakan gagal dilaksanakan.

Memetik laporan Malaysia Gazette, Ketua Penerangan UMNO Negeri Kedah, Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin berpendapat bahawa Sanusi tidak bertanggungjawab apabila beliau mendakwa projek tersebut tidak berada di bawah kerajaan negeri malah ia milik sebuah syarikat swasta.

Foto: Malaysia Gazette

Beliau turut menyarankan kerajaan negeri agar menggajikan penilai hartanah yang lebih berkelayakan supaya  dapat memberikan penilaian efisien terhadap nilai tanah atau bangunan tersebut memandangkan mereka perlu membandingkan sama ada syarikat itu mampu melabur atau berpotensi sebagai penipu.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Budak habis tingkatan 5 pun boleh jadi MB kalau macam ini. Pasukan penilai kerajaan negeri pula sangat lemah.
“Sepatutnya kerajaan negeri dapatkan pasukan penilai hartanah yang profesional, yang boleh membantu menentukan nilai sebidang tanah atau bangunan dan boleh membuat penilaian dengan lebih tepat dan berkesan.
“Pasukan penilai ini jugalah yang sepatutnya menilai syarikat mana berkemampuan untuk melabur dan svarikat mana vang lemah atau berstatus ‘scammer,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jelasnya, bagi menyelesaikan masalah ini, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeneri ini perlu bersikap lebih realistik lebih-lebih lagi dengan pemerintahan di bawah kepimpinannya itu dilihat tidak bertanggungjawab dan cenderung membuat pengumuman yang tidak masuk akal.

Foto: Utusan Malaysia

“Kerajaan negeri di bawah Muhammad Sanusi sentiasa bersikap melepaskan batuk di tangga. Bersikap sambil lewa, ambil kesempatan buat pengumuman itu, pengumuman ini walaupun hakikat yang sebenarnya initiatif dan projek yang diumumkan itu tidak realistik dan sememangnya tidak masuk akal.
“Muhammad Sanusi adalah seorang menteri besar yang lemah dan suka mencari alasan. Pelabur lari, gaji tertunggak, stadium tak siap, REE tapi ini alah bisa tegal biasa, Sanusi akan menyalahkan orang lain atas kegagalan dia termasuk dalam hal ini Sanusi kata ini projek swasta bukan projek kerajaan. Tak pandai menari dikatan lantai berjungkit,” ujarnya.

Terdahulu, Sanusi telah menafikan dakwaan segelintir pihak yang menyatakan kerajaan negeri gagal melaksanakan projek tersebut kerana beliau berpendapat kemajuannya sedikit perlahan disebabkan oleh komitmen syarikat terlibat yang perlu mengutamakan kos operasi syarikat masing-masing.

Sumber: Malaysia Gazette (Muhammad Azizul Osman)

Nadhirah Suhaimi
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd