Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sosial

Curi Motosikal Demi Mas Kahwin, Lelaki Menikah Di Balai Polis

Seorang pencuri motosikal tular di media sosial selepas menikah di balai polis bersama pasangannya di sebelum menjalani hukuman di Balai Polis Sukolilo di Jawa Timur, Indonesia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menerusi satu perkongsian di Instagram Balai Polis Surabaya, mereka memuat naik video seorang lelaki yang ditangkap atas kesalahan mencuri motosikal tersebut.

Menurut pihak polis, lelaki tersebut bertindak mencuri motosikal atas sebab dia tidak mempunyai wang untuk membayar mas kahwinnya.

Menikah di balai polis

Ketua Polis Sukolilo, Kompol Made berkata pasangan tersebut sudah bertunang selama lima bulan dan telah merancang majlis perkahwinan mereka sebulan sebelum lelaki tersebut ditangkap.

“Ketika dia ditangkap semalam (Jumaat), kami menerima surat dari keluarga pesalah yang memohon pihak polis untuk kahwinkan pesalah dan pasangannya di balai polis.

“Ini kerana mereka sudah bertunang selama lima bulan dan telah membuat rancangan perkahwinan sebulan sebelum dia ditangkap,” katanya.

Tambahnya, sebagai ketua polis beliau tidak sanggup merosakkan rancangan mereka berdua dan berharap selepas tamat menjalani hukuman, pengantin lelaki tidak akan mengulangi kesilapannya.

Artikel lain: Belum Sampai 24 Jam ‘Nikahi’ Diri Sendiri, Wanita Umum Mahu Bercerai

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Saya sebagai ketua di balai polis ini tidak sanggup menghalang perkahwinan mereka. Saya berharap dengan pernikahan ini dan setelah habis menjalani hukuman dia berubah menjadi suami dan bapa yang baik ,” ujarnya.

Sewaktu pernikahan berlangsung, suasana di balai polis sayu apabila pengantin lelaki dilihat menangis selepas selesai diijab kabul.

Menjengah ke ruangan komen, netizen memuji tindakan yang diambil oleh Ketua Balai Polis Sukolilo itu dan mendoakannya.

Encik Made baik…

Terima kasih encik jadi manusia baik

Selain itu, ada juga warganet yang memuji sikap pengantin perempuan kerana sanggup menerima suaminya yang terpaksa menjalani hukuman penjara.

Masih terima walaupun dipenjara

Disebabkan pengantin lelaki tersilap memilih langkah, perkahwinan yang diimpikan oleh pasangan itu tidak dapat dilaksanakan namun setiap yang berlaku ada hikmahnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Instagram @humaspolrestabessurabaya

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.