Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Berkat Jaga Ibu, Penoreh Getah Syukur Dapat Tunai Umrah

https://borakdaily.com/wp-admin/media-upload.php?post_id=7705&type=image&TB_iframe=1&width=753&height=697

Siapa sangka, keikhlasan seorang penoreh getah menjaga ibu dibalas dengan ajakan menunaikan ibadat umrah apabila sebuah yayasan berbesar hati menajanya.

Memetik laporan Harian Metro, Zulkifli Hussin,55, meluahkan kesyukuran dan gembira apabila Yayasan Raja Shamri (YRS) menajanya untuk menunaikan ibadat umrah.

Zulkifli berkata, ia adalah keberkatan usahanya yang ikhlas menjadi ibu, Minah Mamat, 88, selama ini sehingga berpeluang menjejakkan kaki ke Tanah Suci.

“Saya sentiasa berdoa agar dapat menjejakkan kaki ke Makkah dan beribadah kepada-Nya. Alhamdulillah, doa saya dimakbulkan dan kini semuanya bakal menjadi kenyataan,”ujarnya.

Katanya, dia harus bersyukur dengan rezeki yang diberikan memandangan bukan dalam kalangan orang senang kerana dirinya hanya mengambil upah menoreh getah untuk meneruskan kelangsungan hidup bersama ibunya.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sebelum saya keluar menoreh, sudah menjadi rutin harian untuk menguruskan ibu termasuk memastikan dia sudah mandi dan diberi makan sebelum ditinggalkan untuk bekerja mencari wang menyara kehidupan kami dua beranak.

Bercerita mengenai dirinya, Zulkifli mengatakan dia masih bujang dan tidak mahu terlalu memikirkan soal jodoh kerana mahu fokus menjaga ibunya.

Tambahnya, keadaan ibu yang hanya mampu mengesot untuk bergerak, selain tidak dapat melihat jelas susulan implikasi sakit kencing manis membuatkan dia tekad menjaga ‘syurganya’ itu.

“Selagi ibu bernafas, menjadi tanggungjawab saya untuk menjaga ibu sehingga ke akhir hayat,” katanya.

Terdahulu dua beranak itu menerima kunjungan daripada Pengasas YRS Raja Shamri Raja Husin yang pada masa sama turut menyampaikan sumbangan wang tunai bagi meringankan beban mereka.

Sumber: Harian Metro (Hazira Ahmad Zaidi)

+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd