Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Berkat Jaga Ibu, Penoreh Getah Syukur Dapat Tunai Umrah

https://borakdaily.com/wp-admin/media-upload.php?post_id=7705&type=image&TB_iframe=1&width=753&height=697

Siapa sangka, keikhlasan seorang penoreh getah menjaga ibu dibalas dengan ajakan menunaikan ibadat umrah apabila sebuah yayasan berbesar hati menajanya.

Memetik laporan Harian Metro, Zulkifli Hussin,55, meluahkan kesyukuran dan gembira apabila Yayasan Raja Shamri (YRS) menajanya untuk menunaikan ibadat umrah.

Zulkifli berkata, ia adalah keberkatan usahanya yang ikhlas menjadi ibu, Minah Mamat, 88, selama ini sehingga berpeluang menjejakkan kaki ke Tanah Suci.

“Saya sentiasa berdoa agar dapat menjejakkan kaki ke Makkah dan beribadah kepada-Nya. Alhamdulillah, doa saya dimakbulkan dan kini semuanya bakal menjadi kenyataan,”ujarnya.

Katanya, dia harus bersyukur dengan rezeki yang diberikan memandangan bukan dalam kalangan orang senang kerana dirinya hanya mengambil upah menoreh getah untuk meneruskan kelangsungan hidup bersama ibunya.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sebelum saya keluar menoreh, sudah menjadi rutin harian untuk menguruskan ibu termasuk memastikan dia sudah mandi dan diberi makan sebelum ditinggalkan untuk bekerja mencari wang menyara kehidupan kami dua beranak.

Bercerita mengenai dirinya, Zulkifli mengatakan dia masih bujang dan tidak mahu terlalu memikirkan soal jodoh kerana mahu fokus menjaga ibunya.

Tambahnya, keadaan ibu yang hanya mampu mengesot untuk bergerak, selain tidak dapat melihat jelas susulan implikasi sakit kencing manis membuatkan dia tekad menjaga ‘syurganya’ itu.

“Selagi ibu bernafas, menjadi tanggungjawab saya untuk menjaga ibu sehingga ke akhir hayat,” katanya.

Terdahulu dua beranak itu menerima kunjungan daripada Pengasas YRS Raja Shamri Raja Husin yang pada masa sama turut menyampaikan sumbangan wang tunai bagi meringankan beban mereka.

Sumber: Harian Metro (Hazira Ahmad Zaidi)

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pemergian sepasang suami isteri yang maut dalam kemalangan membabitkan lima buah kenderaan di Kampung Selamat, Sungai Tong, Setiu semalam mengundang rasa sayu dalam kalangan...

Dunia

Seorang wanita menangis sewaktu menjalani hukuman sebat sebanyak 100 kali di hadapan umum selepas didapati bersalah berzina dengan iparnya. Tak kuat tahan sakit Video...

Lokal

Malang tidak berbau, seorang lelaki dilaporkan maut selepas motosikal ditungganinya dipercayai gagal memotong sebuah kereta sebelum bertembung dengan treler. Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam...

Lokal

Rezeki tak disangka, seorang pelajar perempuan Tingkatan 2 menjadi individu paling muda membayar zakat perniagaan sebanyak RM10,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat...

Advertisement