Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Berjaya Tawan Puncak Mera, Luka Beku Punca Ratu Cantik Malaysia Kehilangan Jari Ketiga

Ratu cantik Malaysia berjaya menawan Puncak Mera di tengah-tengah Banjaran Himalaya, Nepal sehingga kehilangan jari akibat luka beku.

Memetik laporan Bernama, Datin Harveen Kaur mencipta pencapaian kedua bagi ekspedisi pendakian dalam tempoh tujuh bulan meskipun kehilangan jari ketiga tangan kirinya akibat daripada luka beku.

Foto: Bernama

Difahamkan, Puncak Mera yang berketinggian 6,470 meter dari paras laut itu memberi cabaran buat wanita berusia 44 tahun ini memulakan perjalanannya dan berjaya ke puncak pada 11 April lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain daripada pendakian puncak ini, Harveen juga pernah menawan Puncak Uhuru dengan ketinggian 5,895 meter yang terletak di Gunung Kilimanjaro, Afrika pada 24 September tahun lepas.

Foto: Bernama

Walau bagaimanapun, Harveen perlu menghadapi cabaran semasa pendakian Puncak Mera memandangkan suhu gunung berkenaan mencecah sehingga negatif 25 darjah Celsius.

Dalam pada itu, pemegang rekod ratu cantik pertama yang menakluki puncak Gunung Kilimanjaro turut menyatakan suhu di Puncak Mera terlalu sejuk dan beliau enggan mengingati peristiwa pahit terbabit.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Ia terlalu sejuk,” katanya setelah kembali ke Malaysia.

Meskipun memiliki pengalaman pahit, namun semangat Harveen tidak goyah untuk mendaki gunung lain pada Disember akan datang.

Foto: IG Harveen Kaur

Sekadar info, Harveen pernah membanggakan rakyat Malaysia setelah berjaya merangkul gelaran Mrs Malaysia World pada 7 September 2017.

Sumber: Bernama

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nadhirah Suhaimi
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd