Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Bekas Paderi Dapat Hidayah Allah, Berjaya Islamkan 100,000 Pengikut Kristian

Bekas paderi Afrika Selatan, Ibrahim Richmond pernah menjadi bualan hangat ramai dalam kalangan netizen sebaik sahaja dia memeluk agama Islam malah, mengajak ribuan pengikut kristian untuk mengikuti jejaknya.

Difahamkan, Ibrahim Richmond telah mendapat hidayah Allah sejak dua bulan lalu selepas menjadi paderi 15 tahun di sebuah gereja mendapat undangan Allah untuk mengerjakan ibadah haji, baru-baru ini.

Menceritakan kembali bagaimana Ibrahim masuk Islam, dia sebenarnya telah menemui hidayah menerusi mimpi sehingga mengubah 360 kehidupannya.

Pada suatu malam, dia telah terdengar bisikan suara dalam tidurnya ketika tidur di bilik kecil di gereja namun, hanya mengabaikan mimpi tersebut kerana berfikir ia hanyalah mainan tidur.

Bagaimanapun, suara itu datang menghantuinya berulang kali sehingga menyebabkan Ibrahim akur dengan suruhannya yang mengarahkan ribuan pengikutnya memakai pakaian putih apabila hadir di gereja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Permintaan itu dilaksanakan oleh Ibrahim dan dengan izin Allah, semua pengikut telah memenuhi arahan tersebut tanpa bantahan sekali pun.

“Apabila mesyuarat seterusnya diadakan, ribuan pengikut memakai kopiah putih di atas kepala mereka. Semua, menerima apa yang disampaikan,” cerita Ibrahim.

Secara tidak langsung, Ibrahim dan 100,000 pengikut Kristian dalam gereja tersebut telah melafazkan dua kalimah syahadah yang dipimpin oleh seorang lelaki muslim dan sekali gus mereka memeluk Islam secara beramai-ramai.

Berita penghijrahan Ibrahim telah tersebar luas dan selang beberapa bulan kemudian dia telah menerima jemputan untuk mengerjakan ibadah haji.

Merasakan diri tidak layak, Ibrahim sehingga kini tidak percaya dia telah menerima pelawaan ke tanah suci. Semoga kisah penghijrahannya dapat menjadi teladan untuk kita semua.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Saya tidak boleh pergi ke sana. Perkara ini tidak berlaku, saya tidak percaya.
“Allah adalah cahaya dalam hidup kita, saya dan semua orang. Allah merupakan cahaya di muka bumi ini. Semoga Allah memberi pengampunan kepada kita semua,” katanya.

Sumber: Twitter @Haramain

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Kolumnis

Persediaan umat Islam dalam menyambut kedatangan lebaran Aidilfitri yang berbaki tidak kurang dari seminggu merupakan detik yang sering menjadi keutamaan dalam setiap keluarga. Keterujaan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd