Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Bekas Paderi Dapat Hidayah Allah, Berjaya Islamkan 100,000 Pengikut Kristian

Bekas paderi Afrika Selatan, Ibrahim Richmond pernah menjadi bualan hangat ramai dalam kalangan netizen sebaik sahaja dia memeluk agama Islam malah, mengajak ribuan pengikut kristian untuk mengikuti jejaknya.

Difahamkan, Ibrahim Richmond telah mendapat hidayah Allah sejak dua bulan lalu selepas menjadi paderi 15 tahun di sebuah gereja mendapat undangan Allah untuk mengerjakan ibadah haji, baru-baru ini.

Menceritakan kembali bagaimana Ibrahim masuk Islam, dia sebenarnya telah menemui hidayah menerusi mimpi sehingga mengubah 360 kehidupannya.

Pada suatu malam, dia telah terdengar bisikan suara dalam tidurnya ketika tidur di bilik kecil di gereja namun, hanya mengabaikan mimpi tersebut kerana berfikir ia hanyalah mainan tidur.

Bagaimanapun, suara itu datang menghantuinya berulang kali sehingga menyebabkan Ibrahim akur dengan suruhannya yang mengarahkan ribuan pengikutnya memakai pakaian putih apabila hadir di gereja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Permintaan itu dilaksanakan oleh Ibrahim dan dengan izin Allah, semua pengikut telah memenuhi arahan tersebut tanpa bantahan sekali pun.

“Apabila mesyuarat seterusnya diadakan, ribuan pengikut memakai kopiah putih di atas kepala mereka. Semua, menerima apa yang disampaikan,” cerita Ibrahim.

Secara tidak langsung, Ibrahim dan 100,000 pengikut Kristian dalam gereja tersebut telah melafazkan dua kalimah syahadah yang dipimpin oleh seorang lelaki muslim dan sekali gus mereka memeluk Islam secara beramai-ramai.

Berita penghijrahan Ibrahim telah tersebar luas dan selang beberapa bulan kemudian dia telah menerima jemputan untuk mengerjakan ibadah haji.

Merasakan diri tidak layak, Ibrahim sehingga kini tidak percaya dia telah menerima pelawaan ke tanah suci. Semoga kisah penghijrahannya dapat menjadi teladan untuk kita semua.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Saya tidak boleh pergi ke sana. Perkara ini tidak berlaku, saya tidak percaya.
“Allah adalah cahaya dalam hidup kita, saya dan semua orang. Allah merupakan cahaya di muka bumi ini. Semoga Allah memberi pengampunan kepada kita semua,” katanya.

Sumber: Twitter @Haramain

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Majlis persandingan seharusnya menjadi yang ekslusif buat pasangan pengantin bagi meraikan hari bahagia dan tumpuan sepatutnya hanya diberikan kepada mereka. Namun begitu, lain pula...

Sukan

Baru-baru ini, tular di media sosial memaparkan seorang pelajar Orang Asli berusia 12 tahun, Sa’ap Baharom telah ditawarkan untuk menyertai pusat latihan elit bola...

Spotlight

Baru-baru ini, selebriti Indonesia, Lucinta Luna mendakwa dia kini sudah hamil anak kepada tunangnya, Arten Boltian atau Alan telah berjaya menarik perhatian ramai. Bagaimanapun,...

Filem

Umum sedia maklum, filem Jawan yang dibintangi oleh aktor terkenal, Shah Rukh Khan sudah mula ditayangkan di seluruh pawagam pada 7 September lalu. Malah,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.