Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spotlight

Bakar Al-Quran Belum Tentu Mampu Kalahkan Hati Umat Islam Sedunia- Maher Zain

Penyanyi antarabangsa terkenal, Maher Zain meluahkan kekecewaan berikutan tindakan kerajaan Sweden yang membenarkan seorang ahli politik pelampau kanan, Rasmus Paludan membakar al-Quran di hadapan Kedutaan Turkiye di Stockholm baru-baru ini.

Menerusi hantaran dibuat di laman Facebook miliknya, penyanyi berusia 42 tahun itu menegaskan bahawa tindakan membakar kitab suci umat Islam belum tentu dapat mengalahkan carta al-Quran dalam hati penganutnya.

“Jika kamu membakar dan menghapuskan kesemua kitab suci al-Quran di seluruh dunia, adalah mustahil untuk membuang ia dari lubuk hati kami!”tegasnya.

Dalam pada itu, penyanyi asal Sweden itu sendiri mempertikai dan mengkritik tindakan kerajaan negaranya kerana membenarkan penghinaan terhadap agama Islam berlaku.

Dengan menggunakan kuasa kebebasan media, pelatun lagu For The Rest Of My Life menyoal di manakah sikap perikemanusiaan pihak kerajaan terutama barisan pemimpin sehingga membangkitkan isu perkauman.

“Dengan segala hormatnya terhadap kebebasan bersuara, tetapi bagaimanakah sikap perkauman dan kebencian boleh berada di bawah undang-undang #kebebasanbersuara?
“Saya sayang Sweden tetapi ini sudah melampau. Di manakah rasa hormat dan sikap perikemanusian? Ia sangat mengecewakan,”luahnya.

Maher juga menitipkan harapan agar masalah itu dapat diselesaikan dan Sweden tidak lagi melakukan rusuhan yang boleh mendatangkan kemarahan penganut beragama Islam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ini kerana ia bukan sahaja membangkitkan kemarahan orang Islam di negara berkenaan, sebaliknya seluruh Malaysia kerana sudah ‘cuit’ sensitiviti kesucian agama.

Sumber: Facebook Maher Zain

Farah Nadia
Ditulis oleh

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Sosial

Seorang wanita dari Indonesia mohon maaf selepas video TikToknya yang memaparkan dakwaan dia tidak pernah mendengar suara azan di Malaysia menjadi tular. Menerusi satu...

Sosial

Tular di media sosial memaparkan gambar dan video sekumpulan sami Buddha sedang berehat di sebuah masjid di Temanggung di Jawa Tengah, Indonesia. Menerusi saluran...

Lokal

Penglibatan pengasas kedai serbaneka KK Mart, Datuk Seri Dr Chai Kee Kan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Uzbekistan bagi lawatan rasmi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd