Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spotlight

Bakar Al-Quran Belum Tentu Mampu Kalahkan Hati Umat Islam Sedunia- Maher Zain

Penyanyi antarabangsa terkenal, Maher Zain meluahkan kekecewaan berikutan tindakan kerajaan Sweden yang membenarkan seorang ahli politik pelampau kanan, Rasmus Paludan membakar al-Quran di hadapan Kedutaan Turkiye di Stockholm baru-baru ini.

Menerusi hantaran dibuat di laman Facebook miliknya, penyanyi berusia 42 tahun itu menegaskan bahawa tindakan membakar kitab suci umat Islam belum tentu dapat mengalahkan carta al-Quran dalam hati penganutnya.

“Jika kamu membakar dan menghapuskan kesemua kitab suci al-Quran di seluruh dunia, adalah mustahil untuk membuang ia dari lubuk hati kami!”tegasnya.

Dalam pada itu, penyanyi asal Sweden itu sendiri mempertikai dan mengkritik tindakan kerajaan negaranya kerana membenarkan penghinaan terhadap agama Islam berlaku.

Dengan menggunakan kuasa kebebasan media, pelatun lagu For The Rest Of My Life menyoal di manakah sikap perikemanusiaan pihak kerajaan terutama barisan pemimpin sehingga membangkitkan isu perkauman.

“Dengan segala hormatnya terhadap kebebasan bersuara, tetapi bagaimanakah sikap perkauman dan kebencian boleh berada di bawah undang-undang #kebebasanbersuara?
“Saya sayang Sweden tetapi ini sudah melampau. Di manakah rasa hormat dan sikap perikemanusian? Ia sangat mengecewakan,”luahnya.

Maher juga menitipkan harapan agar masalah itu dapat diselesaikan dan Sweden tidak lagi melakukan rusuhan yang boleh mendatangkan kemarahan penganut beragama Islam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ini kerana ia bukan sahaja membangkitkan kemarahan orang Islam di negara berkenaan, sebaliknya seluruh Malaysia kerana sudah ‘cuit’ sensitiviti kesucian agama.

Sumber: Facebook Maher Zain

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Akaun media sosial milik pelawak kelahiran Malaysia, Uncle Roger telah digantung oleh pihak berkuasa China selepas bergurau senda mengenai Beijing dan menjadikan isu Taiwan...

Dunia

Selain di Malaysia, negara jiran, Indonesia juga sedang dilanda ‘demam’ Coldplay apabila masing-masing masih heboh bercerita tentang konsert band dari United Kongdom itu yang...

Spotlight

Bekas isteri kepada penyanyi Indonesia, Tegar Septian iaitu Sarah Sheilka difahamkan telah pun mendirikan rumah tangga dengan lelaki lain kelmarin. Belum setahun menjanda Menerusi...

Lokal

Hari ini, salah seorang Ahli Parlimen Perikatan Nasional, Jamaludin Yahya mencadangkan kepada kerajaan supaya golongan Gay, Lesbian, Biseksual dan Transgender (LGBT) dikategorikan sebagai pesakit...

Advertisement