Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sukan

Atasi Isu Permukaan Padang, TMJ Sumbang Rumput Hibrid Untuk SNBJ

Pemangku Sultan Johor, Tunku Mahkota Ismail Sultan Ibrahim (TMJ) perkenan menyumbangkan rumput baharu jenis hibrid untuk digunakan di Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) bagi mengatasi isu permukaan padang teruk, pada pagi ini.

Menurut laporan dari Harian Metro, TMJ memaklumkan pihaknya mendapati rumput hibrid lebih sesuai untuk digunakan di padang seperti di SNBJ berbanding rumput Zeon Zoysia.

Foto: HRH Crown Prince of Johor

“Hasil kaji selidik yang dijalankan di padang SNBJ menunjukkan rumput hibrid lebih memenuhi keperluan stadium pelbagai guna kerana ketahanan dan fleksibilitinya sesuai untuk acara sukan serta bukan sukan.
“Berdasarkan hasil kaji selidik itu dan kejayaan penyelidikan yang dijalankan oleh kelab bolasepak JDT di Larkin, Duli Yang Amat Mulia Tunku Mahkota Ismail, Pemangku Sultan Johor akan mendermakan rumput jenis hibrid yang sedang ditanam di Stadium Tan Sri Dato’ Haji Hassan Yunos kepada Stadium Nasional,” katanya.

Baginda juga memberitahu perkara tersebut turut dipersetujui Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh selepas turun padang bagi melihat sendiri keadaan rumput di Stadium Larkin bersama Setiausaha Agung Konfederasi Bolasepak Asia (AFC), Datuk Windsor John semalam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: HRH Crown Prince of Johor

“Rumput Zeon Zoysia yang didermakan oleh Baginda kepada Stadium Nasional sebelum ini akan dibuka dan dipasang di padang Majlis Sukan Negara, KL Sports City.
“Padang itu sering digunakan oleh Sekolah Sukan Bukit Jalil dan pasukan bola sepak negara,” ujar baginda.

Terdahulu, isu permukaan padang SNBJ sering dikritik dan dicemuh peminat kerana keadaan rumput yang dikatakan teruk, mudah tercabut dan tidak rata.

Ia sekali gus menjadi salah satu penyumbang kepada risiko kecederaan pemain serta mengganggu rentak permainan mereka.

Foto: JOHOR Southern Tigers

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penganjuran konsert berskala besar yang berlangsung sebelum ini dikaitkan sebagai punca kerosakan permukaan padang SNBJ apabila pembinaan pentas di buat di atas rumput tersebut walaupun Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) telah melakukan pelbagai inisiatif bagi mengatasi masalah itu daripada berulang.

Untuk makluman, rumput hibrid merupakan gabungan antara rumput tiruan dengan rumput sebenar yang lebih kuat di bahagian akarnya dan lebih sesuai digunakan untuk stadium pelbagai guna seperi di SNBJ tersebut.

Sumber: Harian Metro (Firdaus Hashim)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd